5. september 2003 kell 10:17

FT: Kauakestnud toormehindade langus lõpeb tänu Hiinale

Nõudlus Hiinast lõpetab kaua kestnud madalseisud tooraineturgudel, kirjutab majandusleht Financial Times.

Analüütikud selgitavad, et Hiina 7protsendilisest majanduskasvust tingitud nõudluse kasv võib üksinda vedada tooraineturud välja juba aastaid kestnud madalaseisust, sest suurriigist on saanud paljude metallide suurim tarbija. Möödunud aastal moodustas Hiina 28 protsenti rauamaagi, 21% terase ja 20 protsenti alumiiniumi kogutarbimisest. Deutsche Banki analüütikute sõnul ei ole ka näha, et toorainete tarbimine lähiaastatel Hiinas kahaneks.

Investeerimispanga ABN-AMRO analüütikud Julian Garran ja John Bird usuvad, et tulevikus hinnad ainult tõusevad. ?Me usume, et 20 aastat kestnud langev tooraineturg hakkab lõppema ja ees ootab 10aastane tõusev turg,? kommenteerisid analüütikud. Nad toonitavad, et kui arenenud riikide majanduskasv baseerub peamiselt teenustel, siis Hiina majanduskasv tugineb infrastruktuuri ja peamiste tarbekaupade tootmisel, mis on toormekulukad.

Hetkel kuum