10. september 2003 kell 11:44

ÄP Võrumaal: Võrumaa lebab ummamuudu Euroopa ja Venemaa vahel

Majandus saab tulevikus üha enam põhinema teadmistel ja uuel tehnoloogial ning kui Võrumaa tahab ree peal püsida, tuleb arenguga kaasas käia.

'Kui Võrumaa mehed Tallinnasse jõudsid, oli raha juba jagatud,' alustas oma ettekannet Võrumaa arengukonverentsil Tartu Ülikooli Pärnu Kolled?i juhataja Garri Raagmaa. 'Kuigi vahepeal on kasulik olla vaene, on keskuste väiksus Võrumaal siiski üks põhjus, miks Eesti kagunurk ei ole suutnud kasvatada põllumajandusele alternatiivseid töökohti loovat ettevõtlust - tööstust ja teenuseid,' jätkas Raagmaa mõtet.

Raagmaa sõnul muudab võimalik liitumine Euroopa Liiduga Võru maakonna jaoks kaasa tõsiasja, et Võrumaa pole siis enam Läti piiri äärne perifeeria. 'Vene piirikaubandus ja osa tootmise koondamine odava tollipiiri taga oleval ja odavat tööjõudu pakkuval Venemaal toob kõvasti sisse,' usub Raagmaa. 'Euroopa Liiduga ühinemise korral jääks küll regionaalne areng ikkagi aastateks ebaühtlaseks, ehkki Euroopa Liit hoolib juba praegu Eesti regioonidest rohkem, kui Eesti riik seda ise teeb.'

Hetkel kuum