Ülo Toomsalu • 10. september 2003 kell 6:05

EPL: Välismaised lilled tõrjuvad omamaised välja

Lillemüüjaid küsitledes selgus, et Eestis kasvanud aia- ning põllulillede müük on aasta-aastalt vähenenud.

Aastakümneid lillemüügiga tegelenud tädide asemel võtavad turu järjekindlalt üle välismaiste lilledega kauplevad lillekauplused, kirjutab Eesti Päevaleht.

Tallinna kesklinnas asuva lillekaupluse Priit Press ja Lilled omanik Priit Press lausus, et lilli pakkuvate müügipunktide arv on Tallinnas viimase viie aastaga vähemalt kahekordistunud ja konkurentide vahel käib kõva rebimine.

Nunne tänava alguses lilli müüva pensionäri Tiia Vahi sõnul ostetakse temalt iga aasta 1. septembril lilli üha vähem. ?Meie äri võib tänapäeval veel ainult hobi korras pidada,? selgitas sügiseti oma Kiisal asuva koduaia lilli müüv Vahi. Müüja sõnul kahanevad kodumaiste lillede müüginumbrid aasta-aastalt.

Lillekaupluste keti Fildora Lilled OÜ juhatuse liikme Riho Petersi sõnul on nende kaupluste viimaste aastate müügitulemused enam-vähem samad ja turuosa hõivamisest tänavamüüjate arvel ei tasu rääkidagi.

?Meil on ka suurtest keskustest veidi eemal väiksemaid kauplusi ja igal pool oli 1. septembril müük veidi parem kui tavalistel päevadel. Kuid müük on eelmise ja üle-eelmise aastaga võrreldes samaks jäänud,? sõnas Peters.

Priit Pressi sõnul ei müü tihenenud konkurentsi tõttu keegi tänapäeval rohkem lilli kui varem. ?Olukorras, kus lilli pakutakse ka Säästumarketites ja bensiinijaamades, on iga lillemüüja teise konkurent,? kinnitas kaupluseomanik. Konkurentideks on tema sõnul ka kliendid, kel on oma aed, seda vähemalt kuni esimeste öökülmadeni.

Hetkel kuum