Silva Männik • 22. september 2003 kell 13:36

Järgmise aasta krevetikvoot jäeti samaks

Möödunud nädala Loode-Atlandi kalandusorganisatsiooni (NAFO) aastakoosolekul otsustati tuleva aasta krevetipüügimahud jätta tänavusega samale tasemele.

Keskkonnaministeeriumi teatel põhjendati seda krevetivarude hea seisuga.

Ka tuleval aastal on Eestile eraldatud püügipiirkonnas 3M 1667 kreveti püügipäeva ja tsoonis 3L võimalus püüda 145 tonni krevetti.

Koosolekul osalenud keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna juhataja Ain Soome sõnul kiitis kalanduskomisjon heaks ka blokk-kvoodi jaotusskeemi, mille Eesti, Läti, Leedu ja Venemaa juunis kokku leppisid.

Nõukogude ajast pärinev blokk-kvoot oli ühine kvoot Eestile, Lätile, Leedule ja Venemaale mereahvena ja kalmaari püügiks Loode-Atlandil. Jaotusskeemi kohaselt hakkab Venemaa osa blokk-kvoodist moodustama 65,98%, Eesti, Läti ja Leedu osa on võrdselt 11,34%.

Järgmisel aastal võib Eesti Loode-Atlandi püügipiirkonnas 3M püüda mereahvenat 1571 tonni ning tsoonides 3 ja 4 kalmaari 128 tonni.

Süvalesta kvooti vähendas kalanduskomisjon Soome sõnul ligi poole võrra, sest selle kalaliigi olukorda peavad kalandusteadlased halvaks.Eestis on praegu kokku kaheksa krevetipüügilaeva. Eesti laevad alustasid krevetipüüki Loode-Atlandil 1993. aastal.

Hetkel kuum