Ülo Toomsalu • 9. oktoober 2003 kell 6:17

EPL: Apteegiketid eelistavad kalleid ravimeid

Tallinna apteegid ei lähtu rohtude müümisel mitte patsiendi huvidest, vaid üritavad müüa klientidele võimalikult kalleid firmaravimeid.

Eesti Päevaleht Tallinn on saanud linnakodanikelt signaale, et osas Tallinna apteekides pole pidevalt müügil tavalisi odavaid käsimüügiravimeid. Saabus ka sõnumeid, et ühe ja sama rohu hind võib mõnes apteegis olla poole kõrgem kui teises. Koostasime toimetuses nimekirja ravimitest, mis igal juhul apteegis olema peaksid, ning helistasime viide pealinna apteeki, et selgitada, missugune on olukord tegelikult.

Tulemusi nõustus kommenteerima ka Eesti apteegiliidu juhatuse liige, sõltumatu apteeker Tea Siimon.

Kõigepealt jõudsime veendumusele, et tulekahju ei ole. Peaaegu kõigis apteekides olid meie küsitud ravimid müügil. Kas kaebused apteekide odavate ravimitega viletsa varustatuse kohta olid alusetud?

?Ma ei usu, et apteekides ei oleks Eestis registreeritud ravimeid saada. Probleem on hoopis selles, et apteegikettides eelistatakse osa firmade tooteid teistele. Kliendile pakutakse eelistatult selle firma ravimeid, kellega ketil on leping,? kommenteeris Siimon. Tema andmetel maksab mitu tootjat müüdud ravimite pealt kettidele lisatasu.

Apteegiliidu esindaja sõnul peaks rohupoed kõigi eelduste kohaselt olema sõltumatud, kuid ei ole. Apteekide sõltumatus oleks vajalik eelkõige ravimite tarvitamisega seotud asjades objektiivse info jagamise huvides ehk üldiselt öeldes: patsiendi tervise kaitsmise huvides.

?Oleneb muidugi iga apteegi omanikust, kuid mina süüdistaks valitsevas olukorras eelkõige riigipoolse tururegulatsiooni täielikku puudumist,? sõnas Siimon.

Hetkel kuum