Kaido Einama • 17. oktoober 2003 kell 13:10

ÄP seminaril: viirused segavad juba elektrijaamade, lennujaamade tööd

BCSi IT juht Jako Bergson ütles ÄP turvaseminaril, et viirused on juba seganud eluliselt oluliste asutuste tööd.

Bergson nimetas igapäevaelu segajatena viimase aja suuremaid viirusepuhanguid, millest paljud kas otseselt või kaudselt häirisid maailmas infrastruktuuri kuuluvate pankade, elektrijaamade, lennujaamade ja häirekeskuste tööd. 2003. aastal levinud epideemiad põhinesid elektronpostisüsteemil ja uue trendina ka otseselt kasutaja sekkumiseta arvuteid nakatavatel viirustel. Lähituleviku uusi viirusetehnoloogiaid ei julge aga Bergsoni sõnul spetsialistid enam ennustada, sest areng toimub kiiresti.

Näiteks Slammeri viirus nakatas selle aasta alguses kolme minutiga ligi 100 tuhat arvutit, ükski viirusetõrjuja ei jõua nii kiiresti uuele viirusele reageerida. Slammeri massilevik peatas 2003. aasta jaanuaris Bank of America pangaautomaatide töö mitmeks päevaks, kolm USA suurimat lennujuhtimiskeskust Newark, Houston ja Cleveland olid rivist väljas, SeattleŽi hädaabi number 911 ei töötanud 14 tundi, Ohio tuumajaama süsteemid nakatusid viirusesse.

Ka USA ajaloo suurima elektrikatkestuse ajal sel aastal oli samal hetkel ka Blasteri viiruse leviku kõrgpunkt, mistõttu oli side häiritud, elektrijaamade juhtimissüsteemid olid üle koormatud ning massiline viirusekirjade levik segas sidet häirekeskustes.

Hetkel kuum