Ülo Toomsalu • 17. oktoober 2003 kell 6:03

EPL: Res Publica surub õpetajad tähtajalise lepinguga tööle

Rahandusminister ja Res Publica aseesimees Taavi Veskimägi käis Riigikogu ees välja lubaduse seada uuest õppeaastast sisse tähtajalised õpetajate töölepingud.

?Me usume, et õpetajate tähtajaliste töölepingute rakendamine tekitab haridusmaastikul täiendavat konkurentsi, mis kokkuvõttes teenib laste ja parimate õpetajate huve,? ütles Veskimägi 2004. aasta eelarvearutelul. ?Hariduse kvaliteedi võti on konkurents.?

Teise abinõuna jätab valitsus koolijuhi otsustada, kas jaotada lisapalgaraha kõigi õpetajate vahel või maksta parimatele topeltpalka, märkis Veskimägi. Tuleva aasta eelarve suurendab õpetajate palgafondi 160 miljoni krooni võrra, mis ministri sõnul annab koolijuhtidele võimaluse motiveerida häid õpetajaid. Õpetajate keskmine töötasu kasvab koos maksumuutuste mõjuga ligi 12 protsenti, lisas ta.

Lisapingete kartuses suur osa direktoreid seda õigust ilmselt ei kasuta ja jagavad lisaraha kõigi vahel võrdselt laiali, kirjutab Eesti Päevaleht.

Haridus- ja teadusministeerium ei ole pressiesindaja Liina-Jaanika Seisleri sõnul tähtajaliste lepingute kohta veel midagi kindlat otsustanud. ?Me tegeleme selle teemaga. Kaalumisel on mitmeid alternatiive. Üks võimalus on minna üle uuele õpetajate atesteerimise süsteemile,? selgitas Seisler.

Eesti Haridustöötajate Liit hakkab organisatsiooni esimehe Sven Rondiku kinnitusel igal juhul selle kava vastu sõdima. ?Me ei saa muutuda Põhjala banaanivabariigiks, sest sääraseid leppeid pole tsiviliseeritud maade üldhariduskoolides,? sõnas Rondik.

Hetkel kuum