Erainvestorid panevad miljoneid välismaale

Hansabank Marketsi aktsiaturgude osakonna juhataja Lauri Lind ütles, et selle aasta rekord, mis eraisik ühe tehinguga välismaale investeeris oli 5 miljonit eurot ehk 78 miljonit krooni. Mis firma aktsiasse raha paigutati, ekspert kommenteerida ei soovinud, lisas vaid, et tegu oli Soome ettevõttega.

Ka Ühispanga meeskond on tänavu vahendanud priske tehingu. Ühispanga kapitaliturgude divisjoni direktor Jaak Raivo rääkis, et nende kunde pani Venemaa firmasse korraga 1,5 miljonit dollarit ehk 20 miljonit krooni. Suurtest pankadest pole maha jäänud ka LHV maaklerid, kelle juht Kristjan Lepik tõdes, et nende selle aasta vastav tippmark on 5 miljonit krooni erainvestori tehingu kohta ning, et raha paigutati USA aktsiaturule.

Ühispanga eksperdi Raivo sõnul võib Eestis inimesi, kes suudavad mitmekümne miljoni krooniseid tehinguid teha, üles lugeda kahe käe sõrmedel. Võimalik, et keegi otsustas Nokia aktsia languse ajal firmas kõva nägemuse võtta, kommenteeris Raivo Hansapanga erainvestori hiigeltehingut.

Keskmised erainvestori aktsiatehingu summad jäävad siiski 0,1 miljoni krooni piiresse. Kõige suurem keskmine erainvestori tehingu summa on tänavu olnud Ühispangal ? 100 000 krooni, Hansapangas on see näitaja 80 000 krooni ja LHVs 40 000 krooni.

Eesti investorite eelistuse osas on kõik turueksperdid ühel meelel: võrreldes eelmise aastaga on hakatud selgelt rohkem raha paigutama välisfirmade aktsiatesse, koduturg on jäämas tahaplaanile. Hansapanga eksperdi Linnu sõnul investeerivad Eesti investorid välismaal enim kõrgema volatiilsusega aktsiatesse tehnoloogiasektoris. Eelistatumad on eestlaste jaoks läbi aegade olnud Nokia ja Ericssoni aktsiad. Viimasel ajal näitab aga Linnu ütluste kohaselt tõusutrendi kauplemine Venemaa juhtivaktsiatega ehk blue ships?idega, näiteks Jukose, Lukoili ja Surgutneftgaziga. Samuti on hoogustunud kauplemine Saksamaa ja USA aktsiatega.

Venemaale investeerivad Hansapanga eksperdi sõnul vähem spekulatiivsed investorid, kes ostavad ja hoiavad. Kõige enam on hetkel spekuleeritud Saksamaa turul. Sealt ostetakse tundmatuid nimesid. ?Kui soojad saiad lähevad IT-sektori nn penny-stocks?id ehk aktsiad, mis maksavad alla viie euro tükist,? tõdes Lind.

Lepik ja Raivo mainisid, et nende spekulandid armastavad kõige rohkem USA turgu, järgnevad Soome ja Rootsi.

Lepiku sõnul eelistavad nende kunded sageli firmasid, mille kohta firma maaklerid on põhjalikuma analüüsi avaldanud. ?Paari nädala eest soovitasime investoritel raha paigutada netis laenu andva firma

E-Loani aktsiatesse. Aktsia oli odav, aga riskantne, meie võtsime sealt välja 20 kasumit,? märkis ta.

Hetkel kuum