ÄP fototoimetus • 20. oktoober 2003 kell 22:00

Oravapesa Vilsandi pargis

Seltskond reformierakondlasi on pununud endale mõnusa pesa Vilsandi rahvusparki. See, mil viisil rahvuspargi direktor Arvo Kullapere, endine asedirektor Andres Jõeorg, Saaremaa keskkonnateenistuse juht Raivo Kallas pargi maid tükkhaaval oma valdusse said, on Äripäeva meelest musternäide korruptsioonist kohapeal, mille niidid jooksevad Reformierakonna liini pidi pealinna keskkonnaministeeriumisse ? suurejoonelist kinnisvaraäri aeti ajal, mil keskkonnaministriks oli parteikaaslane Heiki Kranich.

Õigupoolest imestab toimetus, kuidas ligi paar tuhat Kihelkonna ja Lümanda valla elanikku on lasknud kõigel sel nii rahulikult sündida ? käis ju rahvuspargi maade oma tasku ajamine õige mitu aastat järjest ning nii läbipaistvalt kokku mängides, et kohapeal poleks tohtinud mingit kahtlusekübetki jääda, mis õieti toimub. Küllap oli see Saaremaal üldisemaltki teada.

See, et äritsejatega mitte midagi ette ei võetud, paneb arvama, et ?Vilsandi tegemine? on laialt levinud. Näiteks Reformierakonna nimega seostub kruntidega äritsemine Viimsi vallas.

Väikestes valdades võib ühiskondlikult aktiivseid, ettevõtlikke inimesi ühe käe sõrmedel üles lugeda. Liidrite rollid on põimunud ? ettevõtja või riigiteenistuja on ühtlasi volikogu esimees. Ses poleks midagi taunitavat, kui inimesed suudaksid hoida erinevad huvid lahus. Kui aga vallaelu juhid jäävad oma kohale pikaks ajaks ja nende tegevust keegi ei kontrolli, juhtub sageli nii, et riigiteenistuja ajab volikogus valla asju, samal ajal on ta püsti pannud eraäri ning kasutab selles teavet, millele ta pääseb ligi tänu ametile või tööle vallavolikogus (nt Kullapere).

Kontrollida saavad kohalikku võimu vaid elanikud ? valijad ?, riigikontrolli hammas kohaliku võimu peale ei hakka. Kui aga nt volikogu esimees on valla ainus tööandja, jäävad inimeste suud lukku. Kaotajaks jäävad kohalikud elanikud ise. Nt saanuks lähivallad teenida rahvuspargi kruntide oksjonile panekuga oma kõhnadele eelarvetele lisa. Et sealsete maade vastu huvi tuntakse, näitab või Oju majaka enampakkumine ? Kihelkonna valla algselt 100 000 krooniga müüki pandud majaka hind tõusis konkursil 960 000 kroonini.

Rahvuspargi bisnismenide tiibu saanuks siiski kärpida veel üks instants ? keskkonnaminister. Ent just Heikki Kranich oli see, kes oma allkirjaga pitseeris parteikaaslaste eriskummalisemadki soovid ? Vello Merilo firma K&M Invest sai eriloa ehitada Eeriksaarele maju rannale lähemale kui 200 meetrit. Eriloa andmise põhjus saab selgemaks, teades, et sama firma on üks Reformierakonna toetaja.

Reformerite äri sai tuge regionaalpoliitiliste laenude näol, mille tagastamist pidanuks jälgima hea sõber Jaak Lokk ASist Regionaalinvest. Laenud on siiani lunastamata.

Selle taustal saab hoopis paremini mõistetavaks, miks Reformierakond viimaste presidendivalimiste eel keeras kihva haldusreformi, loobudes valdade liitmise nõudest. Ses erakonnas on ilmselt palju kohalikke sekeldajaid ning valdade liitmise käigus tulnuks ilmsiks nende teod, mis hästi päevavalgust ei talu.

Keskkonnaministeerium algatab Äripäeva artikli (Vilsandi looduskaitsjate küüsis 17.10.) põhjal ametkondliku uurimise. Toimetus loodab, et Rahvaliidu minister Villu Reiljan ei lase end eksitada, et uuritavad kuuluvad valitsusliidu partnererakonda, ning asja ei hakata kinni mätsima. Samuti peaks olema selge, et haldusreform tuleb kiiresti käima lükata ? selleta korruptsioonist omavalitsustes lahti ei saa.

Autor: ÄP

Hetkel kuum