• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Oravapesa Vilsandi pargis

  Seltskond reformierakondlasi on pununud endale mõnusa pesa Vilsandi rahvusparki. See, mil viisil rahvuspargi direktor Arvo Kullapere, endine asedirektor Andres Jõeorg, Saaremaa keskkonnateenistuse juht Raivo Kallas pargi maid tükkhaaval oma valdusse said, on Äripäeva meelest musternäide korruptsioonist kohapeal, mille niidid jooksevad Reformierakonna liini pidi pealinna keskkonnaministeeriumisse ? suurejoonelist kinnisvaraäri aeti ajal, mil keskkonnaministriks oli parteikaaslane Heiki Kranich.
  Õigupoolest imestab toimetus, kuidas ligi paar tuhat Kihelkonna ja Lümanda valla elanikku on lasknud kõigel sel nii rahulikult sündida ? käis ju rahvuspargi maade oma tasku ajamine õige mitu aastat järjest ning nii läbipaistvalt kokku mängides, et kohapeal poleks tohtinud mingit kahtlusekübetki jääda, mis õieti toimub. Küllap oli see Saaremaal üldisemaltki teada.
  See, et äritsejatega mitte midagi ette ei võetud, paneb arvama, et ?Vilsandi tegemine? on laialt levinud. Näiteks Reformierakonna nimega seostub kruntidega äritsemine Viimsi vallas.
  Väikestes valdades võib ühiskondlikult aktiivseid, ettevõtlikke inimesi ühe käe sõrmedel üles lugeda. Liidrite rollid on põimunud ? ettevõtja või riigiteenistuja on ühtlasi volikogu esimees. Ses poleks midagi taunitavat, kui inimesed suudaksid hoida erinevad huvid lahus. Kui aga vallaelu juhid jäävad oma kohale pikaks ajaks ja nende tegevust keegi ei kontrolli, juhtub sageli nii, et riigiteenistuja ajab volikogus valla asju, samal ajal on ta püsti pannud eraäri ning kasutab selles teavet, millele ta pääseb ligi tänu ametile või tööle vallavolikogus (nt Kullapere).
  Kontrollida saavad kohalikku võimu vaid elanikud ? valijad ?, riigikontrolli hammas kohaliku võimu peale ei hakka. Kui aga nt volikogu esimees on valla ainus tööandja, jäävad inimeste suud lukku. Kaotajaks jäävad kohalikud elanikud ise. Nt saanuks lähivallad teenida rahvuspargi kruntide oksjonile panekuga oma kõhnadele eelarvetele lisa. Et sealsete maade vastu huvi tuntakse, näitab või Oju majaka enampakkumine ? Kihelkonna valla algselt 100 000 krooniga müüki pandud majaka hind tõusis konkursil 960 000 kroonini.
  Rahvuspargi bisnismenide tiibu saanuks siiski kärpida veel üks instants ? keskkonnaminister. Ent just Heikki Kranich oli see, kes oma allkirjaga pitseeris parteikaaslaste eriskummalisemadki soovid ? Vello Merilo firma K&M Invest sai eriloa ehitada Eeriksaarele maju rannale lähemale kui 200 meetrit. Eriloa andmise põhjus saab selgemaks, teades, et sama firma on üks Reformierakonna toetaja.
  Reformerite äri sai tuge regionaalpoliitiliste laenude näol, mille tagastamist pidanuks jälgima hea sõber Jaak Lokk ASist Regionaalinvest. Laenud on siiani lunastamata.
  Selle taustal saab hoopis paremini mõistetavaks, miks Reformierakond viimaste presidendivalimiste eel keeras kihva haldusreformi, loobudes valdade liitmise nõudest. Ses erakonnas on ilmselt palju kohalikke sekeldajaid ning valdade liitmise käigus tulnuks ilmsiks nende teod, mis hästi päevavalgust ei talu.
  Keskkonnaministeerium algatab Äripäeva artikli (Vilsandi looduskaitsjate küüsis 17.10.) põhjal ametkondliku uurimise. Toimetus loodab, et Rahvaliidu minister Villu Reiljan ei lase end eksitada, et uuritavad kuuluvad valitsusliidu partnererakonda, ning asja ei hakata kinni mätsima. Samuti peaks olema selge, et haldusreform tuleb kiiresti käima lükata ? selleta korruptsioonist omavalitsustes lahti ei saa.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
FI ekspert: intressi fikseerimine on pankadele kasumi võtmise koht
Pangad arvestavad intressi fikseerides riske selliselt, et mitte kahjumisse jääda, vaid pigem kasumit teenida, kirjutab finantsinspektsiooni finantsteenuste järelevalve osakonna juht Mari Puusaag-Tamm
Pangad arvestavad intressi fikseerides riske selliselt, et mitte kahjumisse jääda, vaid pigem kasumit teenida, kirjutab finantsinspektsiooni finantsteenuste järelevalve osakonna juht Mari Puusaag-Tamm
Disney maksis F1 ülekannete eest 15 korda rohkem
Teiste ülekandefirmadega F1 sarja näitamisõiguste pärast konkureerinud Disney nõustus maksma 15 korda senisest enam, teatas Bloombergi allikas.
Teiste ülekandefirmadega F1 sarja näitamisõiguste pärast konkureerinud Disney nõustus maksma 15 korda senisest enam, teatas Bloombergi allikas.
Baltika juht lahkub ametist
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Nike väljub täielikult Venemaalt
USA spordirõivaste tootja Nike teatas neljapäeval, et lahkub Venemaalt täielikult, kirjutab Reuters. Lääne ettevõtete riigist lahkumise tempo kiireneb.
USA spordirõivaste tootja Nike teatas neljapäeval, et lahkub Venemaalt täielikult, kirjutab Reuters. Lääne ettevõtete riigist lahkumise tempo kiireneb.
Rootsis läheb kinnisvara odavamaks
Rootsis jätkus mais eluasemehindade langus, suurim oli langus oli Stockholmis, kirjutab Dagens Industri.
Rootsis jätkus mais eluasemehindade langus, suurim oli langus oli Stockholmis, kirjutab Dagens Industri.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.