21. oktoober 2003 kell 22:00

Sisu määrab veeboileri hinna

Erinevus ilmneb boileri koostisosade puhul, neid on kahesuguse tehnilise lahendusega ? sukkelküttekehaga ja keraamilise küttekehaga, ütleb Kaldi Kotkas, ASi Harju Elekter müügijuht.

Eesti turul müüdavad boilerid võib jagada kolme hinna- ja kvaliteediklassi. Odavamad kaubamärgid on tavaliselt Itaalias toodetud, keskmises hinnaklassis on Prantsuse elektriboilerid, kõige kallimad on Skandinaavia turult, selgitab Kotkas.

Odavamate boilerite kaubamärgid on Ariston, General, Isea, Kristall, Idrop, Thermex. Vee kuumutamine toimub nn sukkel-küttekehaga, mis asub otse vees ja kattub kõrge temperatuuri tõttu kiiresti katlakiviga. Boileri mustast metallist emaileeritud sisepinda kaitstakse katlakivi eest magneesiumanoodiga. Magneesiumanoode on vaja vahetada sõltuvalt vee omadustest keskmiselt kord aastas.

Keskmise hinnaklassi boilerid on keraamilise küttekehaga, mis asetseb õhukeste seintega metallpadrunis ja pole otseses kokkupuutes veega. Korrosiooni eest kaitstakse sisepinda titaananoodiga, mis töötab madalpingel alalisvoolutoitel ning on magneesiumanoodist märksa vastupidavam. Prantsuse boilerid nagu Thermor ja Atlantic kuuluvad keskmisesse hinnaklassi, kuna odavate boilerite magneesiumanood on neis asendatud titaananoodiga. ASi FEB müügiekspert Ojari Ojamaa soovitab soojalt hooldusvaba titaananoodi. Atlanticu kaubamärgi boilerid on ühed vähesed, mida võib valida kahes erinevas võimsuseklassis: nii 1,2 kW kui ka 3 kW. Kui 100-liitrine boiler, mille küttekeha on 1,2 kW võimas, soojeneb 5 tundi ja 20 minutit, siis võimsama mudeli puhul on vastav aeg 2 tundi ja 25 minutit, arvutab Ojamaa.

Kallimad on Electroluxi boilerid ning tavaliselt ka Põhjamaade toodang, näiteks roostevaba paagiga Soome boilerid. Kallimad boilerid on paremini isoleeritud ning seetõttu on soojuskadu väiksem. Sellise boileri välispind on käega katsudes jahe. Electroluxi toodangu puhul tuleb aga arvestada, et juba ainuüksi kaubamärk ise maksab midagi ? boilerid on küll kallid, kuid lihtsa magneesiumanoodiga. Garantii on aasta, selle aja jooksul peaksid tootjapoolsed varjatud defektid ilmsiks tulema, selgitab Rain Türkson, E-Lux Kodutehnika OÜ juhataja.

Boileri eluiga sõltub vee puhtusest ja koostisest: kui palju on vees kaltsiumi ja orgaanikat. Juba esimesel korralisel hooldusel näeb, milline on boileripaagi keskkond ? kas on tekkinud palju katlakivi ja roostet. Esimene hooldus tuleks teha aasta pärast paigaldamist, soovitab Türkson. Kui boileri töös esineb tõrkeid, näiteks lülitab see ennast välja, on tõenäoliselt tegemist sademete tekkega ning kohale tuleks kutsuda hooldusmees.

Boilerite garantii eest vastutavad maaletoojad. Kui kaubamärk on usaldusväärne, ei ole suurt vahet, millisest kauplusest ost sooritatakse ? hinnad on ühtlased. Ka garantii ei sõltu kauplusest, enamasti on see Electroluxi toodetel üks aasta, odavama hinnaklassi boileritel kuni 5 aastat nii elektriosadele kui ka paagile.

Paigaldusjuhised leiab ostudokumendilt, paigaldusele peaks eelnema tehnilise seisundi ja vajaduste hindamine.

Autor: Marjo Jaanimägi

Hetkel kuum