22. oktoober 2003 kell 22:00

Rämpsposti levikut segab spetsiaaltarkvara

Tuntuimad rämpspostitajad on politseile teada, kuid nende tehnika on viimistletud, kontaktid ulatuslikud ja käive miljonitesse ulatuv isegi sel juhul, kui 99,99 adressaatidest neilt midagi ei osta.

Enamik rämpskirju tuleb USAst, enam kui 90 nendest on inglise keeles ning statistika järgi on 80 spämmi saatjateks 200 inimest.

On uuritud rämpspostis esinevaid sõnu, mis suudavad lollitada spämmifiltreid. Ajakirja Web Marketing Today andmetel suudavad näiteks sõnad hidden assets, stock disclaimer statements, free installation erinevaid rämpspostifiltreid petta mitu korda enam kui it?s effective, join millions of Americans või the best rates.

Tänu filtritele muutub spämmijate keel aina kujundirikkamaks, et midagi ka ?läbi läheks?. Kaval on lisada rämpspostifiltrisse sõnad click here, kuid see eemaldaks su postkastist ka mõned huvitavad või erialased kirjad. Teisest küljest takistaks näiteks sõnakombinatsiooni it?s effective (ja teiste taoliste) blokeerimine ka mõnesid sõpradelt tulevaid kirju. Spämm saabub iga kord erinevalt aadressilt, seega on mõttetuks muutunud reklaamkirjade filtreerimine märksõnade ja e-postiaadresside järgi. Abivahendiks on spetsiaalne rämpsposti tõrjumise tarkvara või otsepostitus-assotsiatsioonide koostatavad nimekirjad, mis austavad e-postiaadressi privaatsust. Nn kuldnimekirja kuulujale ei saadeta assotsiatsiooni kuuluvate e-postitajate reklaamkirju ega tegeleta ?sõnastikuterroriga? või iga kord saateaadressi muutes kasutaja postiprogrammi lollitamisega. Ka antakse kliendile alati võimalus pakkumissüsteemist lahkumiseks.

Autor: Aarne Ruben

Hetkel kuum