Ülo Toomsalu • 23. oktoober 2003 kell 6:01

EPL: riik omastab enamiku peremeheta metsamaast

Keskkonnaministeerium on otsustanud jätta riigile lõviosa umbes 300 000 hektarist omanikuta metsamaast.

Keskkonnaminister Villu Reiljani otsus enamik omanikuta maad riigile võtta tugineb maareformi seadusele, mis lubab seda teha. Põhjendus ? riik on metsale parem peremees kui erametsaomanik, kirjutab Eesti Päevaleht.

?On fakt, et erametsade kasutamise intensiivsus on kordades suurem kui riigimetsa puhul,? märkis Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) metsakorralduse juht Veiko Eltermann. ?Elu on näidanud, et eelisõigusega metsamaa erastanud talumehe käest jõuab tükk enamikul juhtudel lõpuks puidufirmani.?

?Peame endale aru andma, et meie otsus üks või teine maa-tükk eraomandusse anda on lõplik. Samas on vajadusel riigi omanduses olevat maad võimalik alati võõrandada,? lausus keskkonnaminister Villu Reiljan oma otsust põhjendades.

Veiko Eltermanni sõnul on praegu raske öelda, kui palju omanikuta metsa Eestis täpselt on. ?Räägime suurusjärgust 300 000 hektarit, millest üle 200 000 tuleks meile,? lisas ta.

Hetkel kuum