Ülo Toomsalu • 24. oktoober 2003 kell 6:35

EPL: Türi töötud ühinesid protestiks tasuta leheriisumise vastu

Türi linnavalitsus sunnib juba aastaid töötuid linna haljastusaladele tasuta tööle, ähvardades muidu keelduda toimetulekutoetuse väljamaksmisest.

Linn nõuab juba alates 1992. aastast pikaajalistelt töötutelt igas kuus kaheksa kuni kümme päeva tööd toimetulekutoetuse saamiseks. Palka linn selle töö eest ei maksa, kirjutas Eesti Päevaleht.

Türi linnavalitsuse sotsiaalosakonna juhataja Peeter Kruusement kinnitab, et jah, linn on tõesti töötuid tööle pannud. Ta veab näpuga seaduses järge ja ütleb, et linnal on õigus pikaajalise töötu puhul toimetulekutoetuse maksmisest keelduda. Seda juhul, kui too keeldub muuhulgas isiklikule toimetulekule suunatud sotsiaalsest rehabilitatsioonist.

?Meie tõlgendame seda nii, sest seadus ei täpsusta,? ütles Kruusement. ?Meie hinnangul ongi see töö, mida nad teevad, sotsiaalse rehabilitatsiooni protsess.?

Töötud ei ole nii peenest seadusekeelest kuulnud ja teavad vaid aastaid kestnud seadusest, et tehtud tundide tõendita toetust ei saa.

Eilegi ühes Türi pargis lehti riisunud 57aastane Milvi Puk kinnitas, et juba aastaid on töötud pidanud tehtud töö kohta linnavalitsusse tõendeid viima. ?Mina tegin tööd ja sain toetust, aga ühel kuul, kui ei jõudnud päevi täis teha, siis jäin toetusest ilma,? ütles ta.

Töötuid kasutanud haljastusfirma juht Are Unus nimetab olukorda orjastamiseks. ?Sisuliselt tegid nad linna heaks poole kohaga tööd, saamata selle eest palka, omamata haigekassakaarti ja makstes selle eest oma tervisega,? ütles ta.

Unus tegi töötute esindajana eelmisel nädalal kaebuse ka Tallinna halduskohtule.

Hetkel kuum