Peeter Stamberg • 26. oktoober 2003 kell 22:00

Microsoftil kahe aasta suurim kukkumine

Neljapäeval peale aktsiaturgude sulgemist majandustulemused teatanud Microsofti aktsia tegi Reutersi andmetel reedel läbi suurima kukkumise pärast 2001. aasta terrorirünnakuid.

Maailma suurima tarkvaratootja Microsofti kvartalitulemused olid vastavuses analüütikute ootustega. Kasum kasvas 28 protsenti ja käive 6 protsenti. Esmakordselt teenis kvartalikasumi Microsfti MSNi üksus. Ettevõte tõstis ka kogu majandusaasta prognoose, kuid seda varjutas teade, et turvalisusprobleemid ettevõtte tarkvaraga on vähendanud tellimusi. Tellimusi on tulnud suurtelt ettevõtetelt vähem kui prognoositud.

Reedel Nasdaqil ülekaalukalt enim kaubeldud Microsofti aktsia hind kukkus 7,96 protsenti, 26,61 dollarile. Kokku vahetas omanikku ligi 211 miljonit Microsofti aktsiat, Nasdaqi kogukäive oli 1,96 miljardit aktsiat.

Microsoftist veelgi suurema languse tegi läbi arvutitootja Gateway. Firma sai tänu restruktureerimiskuludele kvartalikahjumi ja käive langes 21 protsenti. Aktsia hind kukkus kehvade tulemuste järel 24,3 protsenti, 4,62 dollarile.

Tehnoloogiaettevõtete kehv käekäik reedel kajastus ka selles, et suurima languse tegi peamistest indeksitest läbi tehnoloogiaettevõteterikas Nasdaq, mis kukkus 1,06 protsenti. Dow Jonesi tööstuskeskmine ja S&P 500 indeksid lõpetasid vastavalt 0,32 ja 0,47 protsenti miinuses.

Reedel sai läbi ka ettevõtete möödunud kvartali tulemuste avaldamise tihedaim nädal. Enamik ettevõtteid on seni teatanud ootustele vastavatest või parematest tulemustest, kuid sageli ei ole ka oodatust paremad tulemused piisavad aktsiahindade tõusuks.

Aktsiate hinnad on kevadest tugevalt tõusnud ja head tulemused on juba investorite poolt sisse arvestatud.

Hetkel kuum