• OMX Baltic0,12269,58
 • OMX Riga−0,56926,06
 • OMX Tallinn−0,031 748,13
 • OMX Vilnius0,311 000,15
 • S&P 500−0,715 505
 • DOW 30−0,9340 287,53
 • Nasdaq −0,8117 726,94
 • FTSE 100−0,68 155,72
 • Nikkei 225−1,1739 593,81
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,92
 • GBP/EUR0,001,19
 • EUR/RUB0,0095,7
 • OMX Baltic0,12269,58
 • OMX Riga−0,56926,06
 • OMX Tallinn−0,031 748,13
 • OMX Vilnius0,311 000,15
 • S&P 500−0,715 505
 • DOW 30−0,9340 287,53
 • Nasdaq −0,8117 726,94
 • FTSE 100−0,68 155,72
 • Nikkei 225−1,1739 593,81
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,92
 • GBP/EUR0,001,19
 • EUR/RUB0,0095,7
 • 28.10.03, 00:00

Eesti Politsei rõhub klassivahet

Augusti algul Ida-Virumaal Toilas toimunud Eesti politseinike suvepäevadel osales ligi 1700 korrakaitsjat, siseministeeriumi töötajat, politseiametnikku ning nende pereliiget. Ülemused ööbisid koos külalistega Toila sanatooriumis, töötajad aga pidid kolm ööd veetma metsa all, kus puudus elekter ning pesemisvõimalused.
Lisaks olid metsa all ööbijad eraldi toitlustuse peal. Samal ajal kui ülemused grillisid kanakoibi, pidid töötajad sööma odavaid pihve ja kartuliputru. Märkimist väärib ka see, et bosside söögitelk oli eraldatud kollase lindiga, kuhu sattunud lihttöötajad minema kihutati.
Õhtuks aga oli Toila sanatooriumis ülemustele ette nähtud pidulik söömaaeg. Politsei pressiesindaja Kadri Palta sõnul oli tegemist Eesti Politsei külaliste vastuvõtuga, kuhu lihttöötajad ei pääsenud.
Teise päeva hommikul aga avastasid pesta soovivad politseinikud, et metsas polnud isegi veetünni, rääkimata mingist muust pesemisvõimalusest. Kolm päeva järjest suvepäevi pidada tingimustes, kus ei saa isegi hambaid pesta, pole just eriti meeldiv.
Ainus võimalus oli minna Toila sanatooriumisse 50 krooni eest du?i alla. Teise päeva jooksul õnnestus osal leida umbes kilomeetri kauguselt pesemiskoht. Kuid ka pesuputka omanik nägi selles head rahateenimise võimalust ja küsis kätepesu eest 10 krooni.
Suvepäevade peakorraldaja, meelelahutusfirma Fellander Fest esindaja Anneli Parksepa sõnul oli veepuudus tingitud sellest, et samal ajal oli Ida-Virumaal suur veeuputus ja päästeamet ei suutnud platsil olevaid veetünne täita.
Lisaks puhta vee puudumisele oli probleeme ka käimlatega. 1700 inimese kogunemispaigas oli vaid kaks viiekohalist WC-moodulit, mille uste taha tekkisid pikad järjekorrad, mis kestsid suvepäevade lõpuni.
Teise päeva hommikul kaebas ligi 50 inimest aga seletamatut kõhuvalu ning -lahtisust, mis neid öösel oli tabanud. Politseinikud usuvad ise, et tegemist oli halvaks läinud pihvidest saadud toidumürgitusega. Toila sanatooriumi meditsiiniõde vaatas hädalised üle. Väidetavalt sai kokku kuni paarsada inimest kõhurikke, mille põhjusena kahtlustasid kannatanud hügieeniprobleeme toiduvalmistamisel ja puhta vee puudumist.
Parksepa sõnul pole tänaseni toidumürgituse põhjust teada, kuna järgmisel päeval polnud tervisekaitsel enam võimalik kusagilt analüüse võtta, sest kogu toit oli ära söödud. ?Olukorras, kus tuhatkond inimest elab pead-jalad koos, võib kõike juhtuda,? nentis Parksepp.
Lisades, et kõhuvalu kannatanute hulgas polnud ühtki politsei tippjuhti ning keegi polnud nii haige, et tulnuks kiirabi kutsuda.
Siin tasub meelde tuletada, et juhtkonnal ei saanudki nn alamklassiga võrreldavat terviseriket tekkida, sest vaesekesed olid eraldi toitlustamisel. Samas tekib küsimus, et kui juhtkonnast kedagi oleks tabanud kõhuvaegus, kas siis oleks kutsutud kiirabi?
Hilisema juurdluse käigus selgus, et toitlustusteenust pakkuval firmal Nordwill puudus tervisekaitse tunnustus.
Tervisekaitseinspektsiooni nõuniku Agnes Jürgensi sõnul karistati toitlustusteenust pakkuvat OÜd Nordwill 10 000kroonise rahatrahviga. See firma oli tervisekaitselt saanud trahvi ka varem.
Parksepa sõnul polnud tal korraldajana aimugi toitlustusfirma varasematest trahvidest ja sellest, et firmal puudus tervisekaitse tunnustus. ?Eks see oli hea õppetund,? nentis ta.
Suvepäevade eelarve oli ca 0,5 mln krooni, kusjuures kõikidel tuli maksta osavõtumaks 200 krooni.
Jüri Ennet, psühhiaater
Mõned madala enesehinnanguga, ebakindlad juhid kompenseerivad oma alaväärsuskomplekse välise glamuuri ja sümbolitega: meie, nn eliit, oleme sakstekambris, teie, nn alamklassike, olge omaette toakeses, metsa serval, telkides. Kompleksi(de)ga juht arvab paaniliselt, et tema suurus vaid sakstekambri kõrgustest alluvateni ulatub.
Inimesed elu näitelaval esinevad oma rollides ? tööl vastavalt ametile, kodus kodused rollid, sõpradega sõbralikud rollid. Firmapeo korraldamise üheks eesmärgiks on rutiinist-rollikestast vabamaks laskmine, töö pingeaurude vähendamine, positiivse emotsiooni hankimine ja emotsioonipatareide laadimine, ning peamine ? suhtekorraldus ehk suhete-suhtumise parandamine. Suhtumine on see võti, kuidas toimub edasine firmasisene ja ka -väline asjaajamine, toimetamine, firmaasjadest mõtlemine ja ka ütlemine. Tark firmajuht korraldab ühistegemisi, -olenguid, et edendada meie-tunnet. Madala enesehinnanguga, ebakindlad juhid kompenseerivad oma alaväärsuskomplekse klassivahe tegemisega. Firmapeol ei ole juht dirigent või esimene viiul, las seal hiilgavad ja säravad firma töötajad.
Triin Lumi, üritusturundusfirma Toimkond
Ürituse organiseerija on kohustatud juhtima ettevõtte tähelepanu ebavõrdusele.
Kuna firma suvepäevad on eelkõige töötajate motivatsiooniüritus personalieelarvest, siis teadlikult lahku löödud piduseltskonnad tekitavad vastupidise efekti. Selline üritus vaid suurendab firma sees olevat lõhet ?tõelise töötegija? ja juhtkonna vahel.
Lisaks klassivahe tegemisele on paraku ette tulnud mitmeid juhtumeid, kus firmajuht ürituse tellijana korraldab peo enesele, arvestamata oma töötajate profiili ja põhiväärtusi. Kui ?põhivaraks? väärtuste loomisel on 500 töölist tehasest, siis firmajuhi ihaldatud džässigala on liigne ülepingutus.
Teades, et töötajate muusikaeelistustes on südametemurdjana tegutsenud näiteks Meie Mees, peab ka ürituse stiil olema kooskõlas suvepäevade põhitarbija soovidega ? igale sihtgrupile oma. See kehtib nii koha-, muusika-, õhtujuhi jms detailide valikul.
Omades sadade ürituste korraldamise kogemust ja teadmisi ressursijuhtimisest, on suvepäevade professionaalsel korraldajal ka varjatud kliendikoolituse ülesanne ? vargsi ja läbi lillede meelde tuletada, mis on ürituse eesmärk ja milliste vahenditega on võimalik seda saavutada. Tegutsedes professionaalina oleme ka trendi- ja suunanäitajad.
Maja fassaadi värvides teame, et vesivärv pole siinkohal sobilik, ning võime kindlad olla, et igapäevaselt majaehitusega tegelevad firmad sellega arvestavad ja kasutavad spetsiaalseid fassaadivärve.
Nii on ka meelelahutuses, kus soovitan tellijal oma koostööpartnerit usaldada ? parimad lahendused, sobivaimad allhankijad, lõbusaimad firmapeod, ja seda kõike vaid ühel eesmärgil: töötajate lojaalsuse tõstmiseks.

Seotud lood

 • ST
Sisuturundus
 • 18.07.24, 11:28
Kulla hind hüppas uute rekorditeni, 2500 dollari tase on käeulatuses
Kulla hind tõusis nii dollaris kui euros uute rekorditeni. Turgude hinnangul on pärast Föderaalreservi juhi Jerome Powelli esmaspäevast sõnavõttu aina tõenäolisem, et keskpank otsustab juba septembris intressimäärasid kärpida. Just see andis lühiajalist pilti vaadates kullale tõuke ületada maikuus saavutatud tipud.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele