Võimuvõitlus viis Jukose aktsia vabalangusesse

Vene börsiindeks RTS langes esimesel kauplemispäeval pärast seda, kui Venemaa julgeolekuteenistus FSB Hodorkovski arreteeris, ligi 10%, 535 punktini. Alles eelmise nädala esmaspäeval püstitas RTS oma kõigi aegade rekordi punktisummaga 643,3.

Jukose aktsia lõpetas päeva ligi 17%se langusega, energeetikafirma UESi aktsia odavnes 9% ning Lukoil ja Surgutneftgaz kukkusid 7%.

?Hodorkovski arreteerimine oli turgudele tülgastust tekitav uudis. Hetkel on turul väga agressiivsed välisinvestorid, kes ainult müüvad ning edasine langus ei ole välistatud,? ütles Vene Nikoil panga aktsiaturgude juhataja Andrei Kukk.

Venemaa peaprokuratuur esitas laupäeva varahommikul arreteeritud Hodorkovskile süüdistuse seitsme paragrahvi alusel, mille eest võib karistus ulatuda 10aastase vabadusekaotuseni. Hodorkovskile heidetakse ette maksupettust, riigi vara riisumist ning dokumentide võltsimist. Kokku on tema tegevus väidetavalt riigile kahju toonud miljardi dollari ulatuses. Moskva kohus otsustas, et Hodorkovski jääb vahi alla vähemalt 30. detsembrini.

Jukose allesjäänud juhtkond kirjutas eile avaldatud ametlikus teadaandes, et labane brutaalsus, millega maailma ühe suurema naftafirma juhti on koheldud, on häbiks kogu Venemaa õigussüsteemile. ?Kuigi oleme veendunud, et õiglus pääseb lõpuks võidule, ei kahtle naftafirma Jukos hetkekski, et kogu uurimine on poliitiliselt motiveeritud,? seisab teates.

Rida analüütikuid kahtlustab, et Vene võimud püüavad konfiskeerida Hodorkovskile kuuluvat Jukose aktsiate kontrollpakki, kirjutas WSJ. Eksperdid hoiatavad, et kui uurimise käigus kontsern taas riigi kontrollile allutakse, hakkab väliskapital kiiresti Venemaalt välja voolama.

Jukose majandustegevusele on juhi arreteerimine juba esimesi valusaid hoope andnud. Eile kirjutas Financial Times viitega kõnelustele lähedal seisvatele isikutele, et Jukose läbirääkimised USA naftakompaniidega ExxonMobil ja Chevron Texaco Jukose osaluse müügiks on peatatud kuni selgineb vahistatud juhi saatus.

United Financial Groupi analüütikud kinnitasid värskes uuringus, et Hodorkovski arreteerimine näitab, et riik on poliitilises kriisis. Ekspertide sõnul tuleb kahju ulatus Venemaa investeerimiskliimale päevavalgele siis, kui saab selgeks, mida Venemaa president Vladimir Putin ette võtab.

Vene turu ekspertide sõnul tähistab Venemaa rikkaima mehe arreteerimine võimuvõitluse kõrgpunkti president Vladimir Putiniga. Hodorkovski kui liberaalse opositsiooni toetaja on paljude turujälgijate arvates Venemaa presidendiameti kandidaat 2008. aastal.

Selle aasta detsembris toimuvad Venemaal parlamendivalimised, märtsis valib idanaaber presidenti. Ekspertide sõnul on hetkel parlamendivalimised tähtsamad kui presidendi valimised, sest palju oleneb sellest, kuidas läheb parempoolsetel parteidel. Just Jabloko ja Vene Paremjõudude Liidu toetamine ja poliitikasse sekkumine oli vaatlejate sõnul põhjus, miks Jukos juulis ametivõimude rünnaku alla sattus.

Hetkel kuum