Peeter Stamberg • 28. oktoober 2003 kell 8:20

USA börsidel: ühinemisteadete rohke päev lõpetati plussis

USAs teatasid paljud ettevõtted konkurentide ostusoovist, aktsiaturud lõpetasid päeva plussis.

Ainuüksi mitme miljardi dollari suurusi ühinemisteateid tuli eile kaks. USA suuruselt kolmas pank Bank of America teatas, et on nõustunud ära ostma suuruselt seitsmenda panga FleetBoston Financiali. Bank of America aktsia <GR#US.BAC> hind kukkus ostuteate järel 10,13%, 73,57 dollarile. FleetBoston Financiali aktsia rallis <GR#US.FBF> 23,27%, 39,20 dollarile.

Teises suurtehingus teatas ravikindlustusega tegelev Anthem, et võib osta WellPoint Healt Networksi ligi 14 mld dollari eest. Ühinemise järel tekiks USA suurim ravikindlustaja. Anthemi aktsia <GR#US.ATH> hind kukkus 8%, WellPointi aktsia <GR#US.WLP> tõusis üle 8,5%.

Lisaks kahele suurtehingule oli hulk ka väiksemaid ühinemisteateid. Suurtehingust teatasid ka tubakatootjad R.J Reynolds Tobacco Holding ja British American Tobacco (BAT). Reynolds ostab BAT-lt ära USA sigarettide- ja tubakatootmise üksuse enam kui 3 mld dollari eest.

Suurettevõtete ühinemisteated lisasid investoritele kindlust ja näitas, et firmadel on usku majanduse arengusse.

Peamiselt tehnoloogiaettevõtete aktsiaid sisaldav Nasdaqi koondindeks <GR#US.^IXIC> tõusis 0,93%, 1882,91 punktile, Dow Jonesi tööstuslik keskmine <GR#US.^DJI> kerkis 0,27%, 9608,16 punktile ja S P 500 indeks <GR#US.^SPC> väärtus kasvas 0,22%, 1031,13 punktile.

Majandustulemused teatasid suurfirmadest American Express, Procter Gamble ja International Paper.

Tarbekaupade tootja Procter Gamble kasum ületas analüütikute ootusi ja aktsia <GR#US.PG> tõusis 0,77%, 96,80 dollarile.

American Express ei suutnud investorite lootusi täita ja aktsia <GR#US.AXP> langes 1,83%, 46,75 dollarile. Ootusi ei suutnud täita ka International Paper ja tema aktsionärid pidi leppima 1,14%se aktsia hinna langusega. International Paperi aktsia <GR#US.IP> sulgus 38,00 dollaril.

Hetkel kuum