Enn Tosso • 29. oktoober 2003 kell 22:00

Odavamal kinnisvaral tulemas teine müügilaine

Lauri prognoosis eilsel Äripäeva kinnisvaraseminaril, et odavamate elamispindade osas tuleb nn teine laine. ?Vaeste-Tiskre tüüpi projektide osas on kõvasti arenguruumi. Kõik pahatahtlikud kommentaarid nende projektide osas pole põhjendatud,? märkis Lauri.

Hinnanguliselt on tema sõnul Tallinnas valminud 80 000 m2 uusi eluruume, uusi on kortereid 1500 ühikut. Uute korterite osakaal on aga alla 3 protsendi, mida on Lauri hinnangul selgelt veel vähe. Samas möönis Lauri, et uute korterite müügi kõrghetk oli eelmisel aastal.

Suhteliselt palju on müügis kalleid kortereid ja eramuid, kuid kuna paljud rikkad inimesed on juba endale eluaseme soetanud, siis nende osa ostjaskonnas edaspidi kahaneb. Turul tekib ülepakkumine ja müügiaeg pikeneb just kallite korterite ning eramute osas, prognoosis Lauri.

Kodumajagrupp on ka Tiskre elamupiirkonna arendaja.

Eilsel seminaril kaubanduspindade valdkonna arengust rääkinud Ober-Haus Kinnisvara tegevdirektori Hindrek Leppsalu hinnangul on uue kaubanduspinna arendamine Tallinnas riskantne, ruumi on veel ainult Lasnamäel. Ober-Haus oli mõni nädal tagasi Lasnamäel avatud kaubanduskeskuse arendaja.

Leppsalu sõnul on vale arvamus, et Lasnamäel elavate inimeste ostujõud on väiksem kui mustamäelaste oma. ?Linna kõige kallimad konjakid ostetakse Lasnamäel, seal võib elada ootamatult jõukaid inimesi,? nentis Leppsalu.

Leppsalu hindas ka Tallinna valmiva suurima keskuse perspektiivi. Ülemiste keskus on tema sõnul riskantne, ent kordamineku puhul väga tulus projekt. Oma suurusega tõmbab kaubanduskeskus palju kliente ligi ning see hakkab toimima kui vaba aja keskus, mis moodustab nn lokaalse kesklinna.

Leppsalu hinnangul kaubanduspindade arengutegevus siiski aeglustub, kuna ka kauplejad vajavad aega hingetõmbeks, lisaks suunduvad nad Tallinnast ka teistesse linnadesse Eestis.

Hetkel kuum