30. oktoober 2003 kell 22:00

Ajal pimedal ja ?valgel

Küünlaid võib paigutada kõikjale. Kui neid kasutatakse ainsa valgusallikana, siis võib neid ruumis hajutada, paigutades ühekaupa ja grupiti. Aknalaudadele, kappidele, riiulitele, riputada lakke jne.

?Tegelikult on küünal ise ilus, ta nagu ei vajakski midagi. Minu meelest ei saa küünlajalg olla omaette iluasi, vaid tal peab olema toetav funktsioon. Kas ta on sellepärast küünla all, et korjab rasva, või suurendab valgust,? arutleb Katariina Gildi savikoja kunstnik Ülle Rajasalu. Keraamilised küünlajalad on üldiselt ?rasvakogujad?, aga klaasist küünlajalad on valguse peegeldajad. Selle järgi peakski neid valima.

Rajasalu on viimasel ajal teinud suuri, pigem alustena mõjuvaid valgeid küünlajalgu, millele läikiva glasuuriga veetud triibud meenutavad uisujälgi jääl ? ikka sellepärast, et suurendada peegelduvat valgust.

Väga ilusa kompositsiooni võib luua paljudest värvilistest küünaldest. Tore oleks, kui küünlad ja jalad selles kokku sobiksid ? kooskõla oleks kas värvis, tonaalsuses või vormis.

Küünlaid valides tuleb arvestada sellega, et meeldivat aroomi levitavad meeküünlad põlevad palju kiiremini läbi kui näiteks Võhmas asuvas ?veitsi Schulthess Kerzen GmbH Eesti filiaalis toodetud käsitööküünlad.

?Lisaks parima meile teadaoleva toormaterjali kasutamisele teeme kõik küünlad 100protsendiliselt käsitsi. Põlemisaeg on tavalisel 22 cm pikkusel lauaküünal 10 kuni 12 tundi ning ta ei tilgu,? selgitab vabriku müügijuht Gerli Sirk.

Autor: Tiina Kolk

Hetkel kuum