Peeter Stamberg • 30. oktoober 2003 kell 22:00

Tugev majanduskasv tugevdas dollarit

USA majanduse oodatust kiirem kasv kolmandas kvartalis tõstis eile dollari kurssi euro vastu.

Euro oli pärastlõunaks tõusnud 1,1750 dollarile. Kell 15.30 avaldatud kolmanda kvartali majanduskasvu näitaja oli oodatust tunduvalt parem. Analüütikud ootasid 6%st kasvu, tegelikult kasvas maailma suurim majandus koguni 7,2% võrra. Euro kurss langes 1,1700 dollarile ehk dollar maksis 13,37 krooni. Võrreldes kolmapäevaga oli dollari kurss siiski miinuses.

Dollari üldises nõrgenemises oli eile süüdi aga USA rahandusministri kõne Senatis. Turgudel levisid spekulatsioonid, et minister Snow kiidab dollari nõrgenemise heaks. Eelkõige oodati kriitikat Aasia riikide suhtes, kes USA arvates peaks valuutakurssidel vabamalt kujuneda laskma. Jaapani valitsus oli eile valuutaturgudel dollari vastu viimase kolme aasta kõrgtasemetel liikuvat jeeni müümas.

Hetkel kuum