Raivo Sormunen • 2. november 2003 kell 22:00

Dow Jones terve nädala vaid plussis

USA börsi raskekaallasi jälgiv Dow Jonesi tööstuskeskmine lõpetas möödunud reedel juba viienda järjestikuse tõusupäevaga, sulgudes 9801,12 punktil. Peamiselt tehnoloogiasektorit jälgiv Nasdaqi koondindeks tegi nädala viimasel päeval läbi õhkõrna kaotuse, peatudes 1932,21 punktil.

Neljapäeval avaldatud USA III kvartali 7,2se majanduskasvu numbri kõrvale polnud reedel midagi märkimisväärset panna. Michigani ülikooli oktoobri 89,6 punktini ulatunud tarbijausaldusindeks, mis ületas veidi septembri tulemust, investoreid siiski rõõmustas. Tugevate majanduskasvu numbrite taga on eelkõige tarbijate ostuhullus. Turgu toetas ka Chicago regiooni ärikliimaindeks, mis kasvas septembri 51,2 punktilt oktoobris 55 punktini. Üle 50punktine tulemus näitab ettevõtete kasvu.

Veidi jahutasid investorite meeli aga USA tarbijaid, kes septembris hoidsid oma rahakottide suid rohkem kinni, kulutades 0,3 vähem kui kuu varem. Languse taga oli juuli ja augusti suur tarbimishullus, mille põhjustas president Bushi kolmas, 350 mld dollari suurune maksukärbe.

Ettevõtete poole pealt tegi rõõmu ChevronTexaco, mis jõudis möödunud aasta kolmanda kvartali ligi miljardidollarilisest kahjumist paari miljardi dollarilise kvartalikasumini. Kasumihüppe taga olid tõusnud energiahinnad ja paranenud kasumlikkus rafineerimisüksuses. ?Neid tulemusi on raske korrata, kuid ChevronTexaco jaoks on need siiski väga head. Firma lähimineviku tulemused on valmistanud pettumust ning seetõttu on prognooside ületamine lihtsalt suurepärane,? ütles Reutersile Sanford C. Bernsteini analüütik Neil McMahon.

USA suuruselt teise naftagigandi aktsia kosus päevaga 3,5, 74,30 dollarini.

Hetkel kuum