Kadi Heinsalu • 2. november 2003 kell 22:00

Maksuamet toetub ümbrikupalga maksjate otsimisel erialaliitudele

Esmalt hoiatab maksuamet tõenäolisi ümbrikupalga maksjaid märgukirjaga, kus palutakse maksudistsipliini parandada. Kui järelanalüüs näitab, et ettevõte ei ole maksukäitumist parandanud, järgneb maksuameti revisjon, väärteo- või äärmisel juhul kriminaalmenetlus.

Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit on esimene katusorganisatsioon, kellega maksuamet alustab koostööd maksudest kõrvalehoidjate korrale kutsumiseks.

Ümbrikupalkade vastu astuva Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu juht Enno Rebane ütles, et nad tegid arvutusliku eeltöö võimalike maksupetturite kohta ise ära.

Nimesid Rebane öelda ei soovinud. Metoodika oli tema sõnul selline, et nad arvutasid välja ausate liidu liikmete keskmise palga ja võrdlesid sellega, mida nad ametlikest allikatest leidsid kahtlust äratavate ettevõtete palgataseme kohta. ?Ühes ettevõttes oli keskmine palk 2002. aastal näiteks kukkunud 22 võrreldes 2001. aastaga, samas kui keskmine palk selles sektoris muidugi kasvas,? rääkis Rebane.

Näiteks uksevalmistajate puhul oli korrektsete firmade töötajatel keskmine brutopalk 2002. aastal 10 000 krooni kuus. Samas leidus Rebase sõnul ettevõtteid, kus kuupalk oli 2500?3000 krooni. Need ettevõtted ei kuulu ka Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu.

Korrektsete ettevõtete juhid on Rebase sõnul rääkinud, et kui nad on kutsunud väikesepalgalisest ettevõttest endale inimesi tööle, siis eriti ei taheta tulla. ?See on märk, et inimene saab lisaks 3000 kroonile veel raha, muidu ta valiks ju 10 000kroonise palga.?

Nende arvutustega maksuameti poole pöörduma ajendas tema sõnul ebaaus konkurents ja soov, et ümbrikupalka maksvate ettevõtetega lõpuks midagi ette võetaks. Samuti soovis liit võtta põhilöögi selliste valusate teemade ajamisel enda peale. Rebane lisas, et kevadel esimesel käigul maksuametisse andsid nad üle 2001. aasta kohta tehtud arvutused, oktoobris tõid uued andmed 2002. aasta kohta. Tema andmetel oli suvel mõne nende esitatud nimekirja ettevõtte revisjon juba ka plaani võetud.

Selle aasta üheksa kuuga on maksuamet läbi viinud 230 ümbrikupalgareidi, 125 lõppes tulemuslikult ? avastati varjatud töötasu maksmine, millele järgnes trahv, maksu juurdemääramine või vabatahtlik deklaratsiooni parandus.

Hetkel kuum