Ülo Toomsalu • 3. november 2003 kell 6:56

EPL: Pärnus käis oodatust vähem turiste

Pärnus puhkas kuumal juulikuul küll rekordiliselt inimesi, kuid kogu suve jooksul vähem kui kahel eelmisel aastal.

Sel suvel külastas Pärnut 298 000 ? 330 000 inimest, mis on ligikaudu kolmandiku võrra vähem kui möödunud ja rekordilisel ülemöödunud aastal (vastavalt kuni 103 000 ja 117 000 inimest vähem), kirjutab Eesti Päevaleht.

Kuna kuuma rannailma jätkus sel suvel vaid kolmeks nädalaks ja enamik sellest jäi juulisse, käis juulis Pärnus üle poole linna külastanud turistidest. Suurem rahvamass langes paarile juulikuu nädalavahetusele, mil kokku langesid ilusad ilmad ja rohkesti üritusi. Seevastu juunis käis Pärnus kõigest 74 000 inimese ringis, mis on 23 protsenti suve jooksul Pärnut külastanutest.

Kui juunis oli Pärnu rand tühi ja paljud atraktsioone ja teenuseid pakkuvad ettevõtted panid uksed hoopis kinni, siis juulis oli rannas raske isegi lamamiskohta leida. ?Esimest korda oli mul tunne, et ma ei mahu Pärnusse ära ja tahan siit minema,? ütles pärnakas Kristel.

Pärnu linnasotsioloogi Anneli Leemeti sõnul näitas küsitlus, et jaheda suve tõttu jäid Pärnusse tulemata just eestlased. ?Eestlasi käis samapalju kui 2000. aastal, mis oli samuti kehvade ilmadega suvi,? ütles ta. Tema sõnul on eestlased spontaansed tegutsejad ja enamasti planeerivad Pärnusse sõitu kuni nädal ette ? nii väitis 43 protsenti küsitletutest.

Jätkuvat kasvu näitab välismaalastest suvekülaliste arv, mis aasta-aastalt suureneb. Tänavu jagunesid Pärnus käinud eestlased ja suvekülalised pooleks. Kuna välismaalased planeerivad puhkust pikemalt ette, ei sõltu nende külastus ilmast. Enamik väliskülalisi tuleb endiselt Soomest (70%), järgnevad Rootsi (11%) ja Saksamaa (8%). Tänavaküsitlus korraldati üheksal päeval kolme suvekuu jooksul. Kokku küsitleti 3471 inimest.

Hetkel kuum