3. november 2003 kell 11:17

Maksuekspert: varasem sisendkäibemaksu tagastamine ELis annab sadu miljoneid

Oluline võit tekib ettevõtetel sellega, et sisendkäibemaksu saab edaspidi maha arvata tunduvalt varem kui seni, väidab maksuekspert Tõnis Jakob.

'Eesti riik hoiab enda käes väga palju ettevõtete raha ja võtab neilt sellega tasuta krediiti. Praegu tekib müüjal käibemaksukohustus varasema reegli järgi ja ostjal sisendkäibemaksu mahaarvamise õigus hilisema reegli järgi. ELi 6. direktiivi kohaselt peab sisendkäibemaksu mahaarvamise õigus tekkima samal ajal kui müüjal käibemaks käibelt ehk käibemaks peab kokku olema neutraalne ka arvestuse korral,' kirjutab Ernst amp; Young Baltic AS maksuosakonna juhataja Jakob.

'Euroopa kohus on teinud just nüüd lahendi, mille kohaselt isegi siis, kui sa ei ole veel arvet saanud, tekib sul käibemaksu mahalahutamise õigus. Eestis vabaneb selle tulemusena riigi 'hoiult' sadu miljoneid kroone. Tolli puhul on vabanev summa võimalik täpselt välja arvutada, sest ligi 90% tollile laekuvast rahast makstakse ettevõtetele tagasi. Kuna edaspidi liikmesriikide vahel kauba soetusel enam käibemaksu tollile tasumist ei toimu, on ettevõtete rahavoogudes oluline võit.'

Tõnis Jakobi ELi käibemaksu-kommentaar ilmub homme Äripäevas.

Autor: Mati Feldmann

Hetkel kuum