• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Auk keset Hiiumaad

  Hiiumaa on keskelt tüma, sood ja rabad, asustust seal suurt polegi. Samalaadseid auke on saarel veelgi.
  Hiidlased võivad olla uhked selle üle, et noorte (kuni 14 a) osakaal on Hiiumaal võrreldes teiste maakondadega konkurentsitult suurim, eelkooliealisi ja koolilapsi on elanikkonnast üle viiendiku (u 21). Eakaid on saarel tunduvalt vähem (5,5 ) kui Eestis keskmiselt (5,85). Neid aga, kes omavalitsuste rahakotti maksudega täitma peaksid, on Hiiumaal muu Eestiga võrreldes ähvardavalt vähe. Kuigi maksude laekumises on hiidlased Harjumaa järel teisel kohal, töötus on Eesti keskmine ja keskmine palk ligilähedaselt sama mis Kesk-Eesti maakondadeski.
  Auk on sees ka hariduses. Alg- ja põhiharidusega tööjõu osatähtsuses jääb Hiiumaa alla vaid Lääne- ja Viljandimaale, kõrgharidusega töötajaid on vähem vaid Lääne-Virus, Järva- ja Võrumaal. On siis hiidlased nii kõva peaga, et tarkus külge ei hakka? Asi on lihtne - mandrile kooli läinu ei taha saarele tagasi tulla.
  Keskelt tümal saarel elamisega on hiidlased aastatuhandete jooksul harjunud. See, et esmase koolihariduse saamise järel laia ilma minnakse, on Hiiumaal samuti olnud traditsiooniks. Samas ollakse aga omamoodi suletud ringis - selleks, et mandril koolitust saanu saarele tagasi tuleks, on vaja tema soovidele vastavat töökohta. Töökohtade loomisega on aga asi nadi, sest mida sa lood, kui haritud inimesi silmapiiril ei paista. Nii nagu Virumaal peetakse ohtlikuks nn jõhvistumist (st riigiasutused koondatakse ka Lääne-Virumaalt Jõhvi) on saartel aastate jooksul järjekindlalt rakendatud nn pärnustumist, riigiasutused kolivad riburadamisi Pärnusse. See omakorda viib saarelt minema ka kõrgharidusega spetsialiste, mis tähendab samas ka kohalike omavalitsuste rahakoti kõhnumist.
  Hiiumaal on aga omamoodi magnet, mis võib aastate möödudes ka saare rahvuslikku ja hariduslikku auku täitma hakata. Hiiumaa on turvalisim elupaik Eestis, samuti on elukeskkond vähim saastunud. ?Tuleb loota, et tulevikus tulevad Hiiumaale elama need, kellele säästev areng meeldib,? lausus Äripäeva Hiiumaa maakonnakonverentsil Eesti Tuleviku Uuringute Instituudi direktor Erik Terk, kelle ettekandes esitatud arvudega ongi pilt auklikust Hiiumaast maalitud.
  Autor: Urmas Lauri
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Liina Laas: mida ettevõtjad väliseksperte palgates tegelikult kardavad?
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Kulla hind tõusis enam kui kahe kuu tippu
Kulla hind tõusis enam kui kahe kuu kõrgeima tasemeni, sest Ukrainaga seotud geopoliitilised pinged ning aktsiate odavnemine panid investoreid turvasadamat otsima, vahendab Reuters.
Kulla hind tõusis enam kui kahe kuu kõrgeima tasemeni, sest Ukrainaga seotud geopoliitilised pinged ning aktsiate odavnemine panid investoreid turvasadamat otsima, vahendab Reuters.
Aasta ettevõtte Chemi-Pharmi finantsjuhi vaade kriisiga kohanemisele: Directo äritarkvara sai asendamatuks
Sügisel 2021 Eesti aasta ettevõtteks kuulutatud keemiatööstusettevõte Chemi-Pharm on hiljuti seisnud vastamisi mitmete keeruliste olukordadega, mis on aga ettevõtet kokkuvõttes hoopis tugevamaks muutnud. Koroonakriisis kasvas nõudlus desinfitseerimisvahendite järele, kuid samamoodi tegi järsu hüppe ka rahvusvaheline konkurents pakendite ja tooraine turul, viies üles toorme hinnad. Chemi-Pharmi finantsjuht Merle Vacker jagab oma vaadet kriisis esile kerkinud väljakutsetele.
Sügisel 2021 Eesti aasta ettevõtteks kuulutatud keemiatööstusettevõte Chemi-Pharm on hiljuti seisnud vastamisi mitmete keeruliste olukordadega, mis on aga ettevõtet kokkuvõttes hoopis tugevamaks muutnud. Koroonakriisis kasvas nõudlus desinfitseerimisvahendite järele, kuid samamoodi tegi järsu hüppe ka rahvusvaheline konkurents pakendite ja tooraine turul, viies üles toorme hinnad. Chemi-Pharmi finantsjuht Merle Vacker jagab oma vaadet kriisis esile kerkinud väljakutsetele.
Kurioosne: enamus maailma krüptoäridest on registreeritud Eestisse Käive ulatub miljardite eurodeni
Rahapesu andmebüroo värske raporti kohaselt on enamus maailmas tegutsevatest virtuaalvääringut pakkuvatest ettevõtetest registreeritud Eestis. Neil on miljoneid kliente ning käive ulatub 20 miljardi euroni. Samas toob järelevalve välja, et sektoris tegutsevatel ettevõtete on riskid maandamata.
Rahapesu andmebüroo värske raporti kohaselt on enamus maailmas tegutsevatest virtuaalvääringut pakkuvatest ettevõtetest registreeritud Eestis. Neil on miljoneid kliente ning käive ulatub 20 miljardi euroni. Samas toob järelevalve välja, et sektoris tegutsevatel ettevõtete on riskid maandamata.