5. november 2003 kell 22:00

Office hiilgab uue Outlookiga

Esmapilgul polegi muud väga palju muutunud. Suur osa kasutaja silmale haaratavaid uuendusi on juba Office XP ajast olemas, aga midagi leiab kindlasti ka avastamisrõõmuna. Kui lugeda Office?ite ajalugu (versioonid 4, 4.2, 4.3 ?95, ?97, 2000, XP ja nüüd 2003), siis nüüdne on kaheksas, sisemine versiooninumber 11. Seega on, mida võrrelda ja jälgida. Ise olen nende versioonidega töötanud kõigiga, viimastega varastest prooviversioonidest alates.

Täiesti uus rakendus on dokumendikaitse ? tehnoloogia, mis võimaldab sul dokumendi sisu sulgeda ja jätta avatuks vaid loetletud kolleegidele, sõpradele, tuttavatele. Tegemist on digitaalse õiguskaitsega (DRM ? digital rights management), kus dokument suletakse sertifikaadiga ja avatakse ainult volitatud programmi ja volitatud kasutaja poolt. Selliselt kaitstud dokumendi panen veebi või kettale, saadan meili või flopiga, kartmata, et dokumendi sisu vales käes lekiks. Lugemisõigusega inimesel ei pruugi olla võimalust dokumenti printida ega selle sisu kopeerida.

Siit jõuamegi olulisima uuenduseni ? koostöö muu platvormtarkvaraga.

Office pole ammu enam ühemeheprogramm. Uus Office 2003 on aga just ja peamiselt meeskonnarakendus. Peamine paariline talle on Windows 2003 Serveriga kaasas olev Sharepoint Servises või siis uus, peagi valmiv Sharepoint Portal Server 2003. Dokument ei ole enam klassikalises mõttes fail, vaid ühise, meeskonna- või ettevõtteinfo esitusvorm. Wordi dokumendi saab jagada osadeks, kasutajatel erinevad juurdepääsud ja õigused. Exceli tabel või Accessi andmebaas on samal ajal ka osa veebist, loetelu võiks pikalt jätkata.

Üldine sisuformaat ? XML on kõigi rakenduste loomulik osa. Excel on XML-andmete esitaja-vahendaja, Word on XML-andmete esitaja-vahendaja. Kasutajatel on aga mugav harjumuspärane rakendus kogu igapäevatöö teenistuses. See on eesmärk, millele on Office 2003 System arhitektuur suunatud.

Microsoft Office 2003 Systemi litsents maksab ca 6000 krooni. Karbitoode saabub Eestisse novembri jooksul, praegu saab litsentse tellida.

Autor: Henn Sarv

Hetkel kuum