5. november 2003 kell 22:00

Uuenenud tasuta OpenOffice astub MS Office?i kandadele

OpenOffice.org 1.1 pakub võimalust kirjutada, luua esitlusi, tabelarvutada, hallata andmebaase, luua matemaatilisi valemeid ja joonistada tasuta. See on täisfunktsionaalne kontoritarkvarapakett, mis kord tasuta alla laadituna ei nõua enam mingeid rahalisi lisandusi.

OpenOffice.org 1.1. teeb ära sama töö, mis tema tasuline kolleeg MS Office, ilma et tasuks karta mingeid varjatud "tagauksi" ja Outlooki keskkonnale omaseid viiruseid. OpenOffice.org uue versiooni koostisosaks on nagu varasemaski 1.0.2 versioonis kirjutamisprogramm Writer, tabelitöötlus Calc, matemaatiliste valemite programm Math, esitlusprogramm Impress, diagrammide loomise programm Chart ja joonistusprogramm Draw, lisaks veel andmebaaside haldamise võimalus. 1.1 loeb MS Office?i dokumente ja võimaldab neid salvestada selle formaatides. OpenOffice.org 1.1 ja tema eelkäijal on esimese võimalusena tasuta pdf-vormingus dokumentide loomise funktsioon. Kontoritarkvaraga on kaasas Filosofti eesti õigekirja kontroll.

OpenOffice.org 1.1. on ka esimene tasuta programmidest, mis võimaldab kujundada neljavärvitrükis (CMYK). Teistel tasuta kujundusprogrammidel piirdusid võimalused kolme värviga, mis kippusid väljatrükil muutuma. Uus kontoritarkvara pakett töötab Windowsi (95, 98, NT, 2000, XP), Solarise, Linuxi ja MacOS Xi operatsioonisüsteemidel.

OpenOffice.org loojad kinnitasid, et jätkavad XML-vormingu arendamist. OpenOffice.orgi-ga loodud fail on pakitud XML, võtab seepärast väga vähe ruumi ja koosneb XML-vormingus alamdokumentidest.

Sellepärast on OpenOffice failid väikesed ja neid on hõlpus saata üle interneti. OpenOffice.org on maailma suurima avatud lähtekoodiga tarkvaraprojekt, mis tähendab, et igaüks saab vastavalt vajadusele seda muuta ja arendada.

Kasutajana võib öelda, et OpenOffice.orgis kipuvad keerulise kujunduse korral nihkuma pildid ja graafikud, kui fail on salvestatud näiteks .doc-laiendiga. Tarkvara annab ka hoiatuse, et programmile mitteomastesse formaatidesse (nt Microsoft Office?i formaadid) salvestamine võib põhjustada andmete kadumist.

Tüüpiline OpenOffice.orgi veateade on: "On ilmnenud viga. Kõik andmed on uuesti sisenemisel arvatavasti taastatavad." Kogemused näitavad, et sellise veateate puhul on kõik andmed tõesti täielikult taastatavad.

Tiigrihüppe tarkvaraprojekti juhataja Aimur Liivati sõnul kasutavad OpenOffice?it peamiselt need koolijuhid ja arvutiõpetajad, kes on läinud Linuxi süsteemidele, kuid seda kohtab ka Windowsi puhul. Tiigrihüppe programmi raames on ka ette nähtud koolijuhtidele ja õpetajatele OpenOffice?i tutvustamine. Keskkonnaministeerium ja rahandusministeerium kasutavad OpenOffice?i tarkvara juba ligi aasta, keskkonnaministeeriumis on see installeeritud kolmekümnesse arvutisse.

Autor: Aarne Ruben

Hetkel kuum