Ülo Toomsalu • 7. november 2003 kell 6:13

EPL: Töötuid ehitajaid ootab kohanemine Soome eluga

Kakskümmend töötut ehitajat võidakse valida Eesti-Soome ühiskursustele, kus õpetatakse kohanemist Soome tööeluga.

Kursuse läbinutest valivad soomlased omakorda välja 15 meest. Nemad pääsevad tööle Soome. Nõudmised on kandideerijatele suured: Tallinna tööhõiveametis peab töötuna kirjas olema, kandidaat peab olema kvalifitseeritud ehitaja ja hea, kui töödejuhataja kogemustega, ta peab olema Eesti kodanik ning valdama igapäevatasandil soome keelt, kirjutab Eesti Päevaleht.

Intrigeerivat nime kandev programm Softimmigrants on Soomes kasutuses juba aastaid. Selle sihtgrupp on sissesõitnud, kes pole tööd leidnud, on teise kultuuritaustaga või ei oska hästi keelt. Eesti ehitajad, keda Soome saatmisel ootab ees kindel töökoht, kõike seda pole. Küsimus ?miks peaks raha raiskama eestlaste koolitamiseks, et Soomes hakkama saada??, muudab tööhõiveametnikud trotslikuks.

Tööturuameti peadirektor Mati Ilisson viitab uuringule, mille järgi on võõrtööjõul alati kohanemisega probleeme. Mis uuring see täpselt on ja mida see näitab, ta ei täpsusta. ?Koolitusprogramm Softimmigrants on mõeldud nii välismaale tööle minejatele kui ka sealsetele ettevõtjatele,? selgitas Ilisson. ?Seal õpetatakse, kohanemist, tööseadusandlust, laiemat tausta, kirjutamata reegleid, mis alati kaasnevad. Julgen väita, et soomlane ja eestlane on täiesti erinevad inimesed. Hea, kui saab teise riiki saabujat sisseelamisel abistada.? Näiteks võib arusaamatusi tulla siis, kui kohalikest naljadest aru ei saa, lisas peadirektor.

20 õnnelikku, kellest soomlased omakorda 15 välja valivad, selguvad jaanuaris Tallinna tööhõiveametis peadirektori kohusetäitja Kai Kotka käe all.

Hetkel kuum