ÄP fototoimetus • 9. november 2003 kell 22:00

Euroopa Liidu sisese kauba tollimaksu põhimõtted

Kauba saatmist ELi liikmesriiki ja kauba saamist sealt ei hakata tollis deklareerima, vaid vastavad tehingud kajastatakse maksudeklaratsioonil, mis esitatakse maksuametile.

Maksukohustuslased peavad lisaks käibedeklaratsioonile esitama hakkama ka ühendusesisese kauba käibe aruannet. Selles tuleb näidata tehingute maksumused kauba ostjate lõikes, tuues ära ostja käibemaksukohustuslase numbri ning kauba maksustatava väärtuse. Nimetatud deklaratsiooni esitatakse kord kvartalis.

Tollis deklareeritakse edaspidi vaid kaupa, mis liigub üle Euroopa Liidu piiri. Seega tehingud kaupade müügi ja ostu osas Euroopa Liidu piires muutuvad ettevõtetele lihtsamaks. Kaupa ei deklareerita enam tollis ja kaupade sisseveol pole koheselt maksu tasumise kohustust.

Autor: ÄP

Hetkel kuum