13. november 2003 kell 22:00

Köited raamatugurmaanidele

Kuigi näitus on oma loomult ja suunitluselt traditsiooniline, sisaldab ta paljude täisnahkköites raamatute kõrval rohkelt ka uudset nii materjalikäsitsuse kui ka köitetehnikate osas. Väljapanekul võib näha metallist soomuskaasi, pärgamentköidet ja elegantseid säilitusvutlareid, mille autoriteks on professionaalsed kunstnikud ja ka Tartu Kõrgema Kunstikooli tudengid.

Köitenäitustel on kena komme anda välja auhindu, märkida ära n-ö "parim köide". Sedapuhku oli Nahakunstnike Liidu esimehe Pille Kivihalli sõnul kutsutud parima köite väljavalijaiks kolleegid välismaalt ? hollandi köitekunstnik ja -restauraator Katinka Keus ja inglise maali- ja köitekunstnik Jeff Clements. Kumbki tegi oma otsustuse iseseisvalt, nii et äramärkimist leidis kaks tööd: Katinka Keusi poolt Tartu Kõrgema Kunstikooli üliõpilase Tiit Varblase pehmesse taimparknahka köidetud raamat ja Jeff Clementsi poolt Rene Haljasmäe metallneetidest kaanega raskekaaluline "Lembitu?.

Külalised kiitsid mõlemat tööd fantaasiarikkuse ja ootamatu kujunduslahenduse poolest.

Lauluisa-raamatuköited annavad ilmeka pildi meie köitekunsti hetkeseisust ja pakuvad arvukalt ihalusobjekte köitegurmaanide kappidesse ? olgu see Kadri Kuuse metallsepiste ja lukku-mitega või Helen Poll Marani metallpanustega raamat, Jaana Päeva ristpistes tikandiga või Silvi Kalda pärgamentrullis "Reinuvader Rebane". Loetelu võiks jätkuda....

Autor: Tiina Kolk

Hetkel kuum