13. november 2003 kell 22:00

Sära ja mullide piirimail

Spångberg armastab oma etendustes kasutada dokumentaalseid videokaadreid, kuid mitte efektitsemiseks, vaid publikule sõnumi paremaks edastamiseks. Tantsutehnika pole tema kõige tugevam külg, küll aga keha liikumise omapära määratlemine. Paigalseisuga on ta võimeline rohkem sõnumit edasi andma kui tehnilise ja aktiivse tantsuga.

Mårten Spångberg on üks tuntumaid tegijaid kaasaegses tantsu- ja teatrimaailmas. Sündis Stockholmis ja elab Berliinis, kuid töötab kõikjal Euroopas. Seega tõeline kosmopoliit. Ta on kriitik, dramaturg, koreograaf, esineja, videokunstnik, teoreetik ning korraldaja. Kureerinud paljusid tuntud festivale ning ettevõtmisi nii Põhja- kui Lõuna-Euroopas. Samal ajal on temalt tellinud tantsuetenduse William Forsythe ja Ballett Frankfurt. Tema loodud Panacea Stockholm on aasta jooksul rikastanud Rootsi pealinna elu mitmete tähelepanuväärsete kunstisündmustega. Käesolev soolo esietendus Tanz im August festivalil Berliinis eelmisel suvel.

"Powered by Emotion" on roosa liigutuste kogum sära ja mullide piirimail. Kinnisilmi näeme Hugh Hefnerit ja Asia Argentot koos pilvi vaatamas, üks lausumas teisele krüptilist ennustust 1989. aastast: "This is so tomorrow". Vesimärk muutuvatel väärtustel, mustritunnetus elu ja keskkonna vastastikuste suhete asemel. "Powered by Emotion" on süllogism, mida tuleks hääldada "on nagu on", rõhuga verbil; asi, mis koosneb pea täielikult liikumise ja pausi, osakeste ja järgnevuste, mõjuvuse ja mõjutatavuse suhtest.

Autor: Kaja Kann

Hetkel kuum