Raivo Sormunen • 16. november 2003 kell 22:00

Buffett ulatab firmajuhtidele abikäe

Kui USA koglomeraadi General Electric juht Jeffery Immelt soovis paar kuud tagasi saada nõu firma palgamaksmise probleemide lahendamisel, siis sai ta seda ajalahe Wall Street Journal andmeil Gorati liharestoranis Omaha linnas.

See on koht, kus kuulus investeerimisguru Warren Buffett armastab tavaliselt oma pooltoorest T-kujulist biifsteeki ja kartulirooga süüa ja kirsimaitselist Coca-Colat peale juua.

Immelt soovis 73aastaselt vanahärralt saada tagasisidet uue tippjuhtide palgamaksmise süsteemi kohta. Ta pakkus välja, et aktsiaoptsioonide asemel võiks General Electric vastavalt firma edukusele oma juhtidele preemiaks aktsiaid anda. Buffett oli sellega päri, kuid rõhutas, et preemia peaks olema kergesti mõõdetav. Ta ütles, et porgandite (preemia) jagamine tuleb täpselt siduda juhi poolt kontrollitava tegevusega, mitte aktsia hinna liikumisega. Immelt võttis selle arvesse. Ta muutis töötasu saamise tingimusi ning lubas seda teha kogu firmas.

Teine kord küsis Immelt tagasisidet oma aastaraamatukõne kohta. Buffetti sõnul võis see arusaadav olla firma siseringi töötajale, kuid mitte investoritele. Inveteerimispets soovitas oma kõned kirjutada võimalikult arusaadavad.

Viimastel kuudel on Buffetti käest käinud firma juhtimise kohta nõu küsimas nii Xeroxi juht Anne Mulcahy kui ka Disney juht Michael Eisner. Abisaajate ringis on ka hiljuti California kubernerilahingu võitnud Arnold Schwarzenegger.

Väärtpaberipettuse tõttu kohtuuksi kulutanud kodukujunduse ekspert Martha Stewart käis investeerimisgurult nõu küsimas alles möödunud kuul. ?Inimesed tulevad ta juurde igalt poolt,? ütles Stewart, kelle jututeemaks Buffettiga oli väidetavalt mööbliäri.

Buffett on laialt tuntud kui investeerimisspetsialist, kuid tema roll tippjuhtide abistava käena on kasvamas. Buffett ironiseerib, et ta tunneb ennast seetõttu preestrina.

Tema peamised ettepanekud on olnud vähendada tippjuhtidele makstavaid hiigelpalkasid ja muuta majandusaruanded selgesti arusaadavaks.

Institutsionaalsete investorite nõukogu juhi Sarah Tesliku sõnul vajavad firmajuhid tuge ning Buffettit peetakse selles vallas peaaegu Jumala asemikuks maa peal. Samas on Tesliku meelest väga suur risk, kui suur osa Ameerika kapitaliste järgib ühe mehe näpunäiteid ? see nõuab, et ta midagi olulist kahe silma vahele ei jätaks.

Mitmed Buffettiga kohtunud juhid on hakanud üle võtma tema filosoofilisi vaateid. Üheks näiteks on Buffetti püüe muuta aktsiaoptsioonide arvestamise korda. Aastaid on ta muretsenud selle pärast, et firmad oma optsioone (juhtidele ja töötajatele mõeldud preemia osta aktsiaid kindlaksmääratud hinnaga kunagi tulevikus) kuludesse ei arvesta.

Möödunud aastal hakkasid juhid aga teda kuulama. Nii Coca-Cola kui ka Washington Post, mille suuromanike ringi ka Buffett oma Berkshire Hathaway fondi kaudu kuulub, teatasid et hakkavad optsioone kuludesse kandma. Neile järgnesid Bank One ja teised.

Bank One?i juht Jamie Dimon on enda sõnul lugenud läbi kõik Buffetti kirjatükid. Kui Dimon Buffettiga kohtus ja küsis, kas ta peaks olema eelkõige investeerimispankuritele meelepärane või ei, vastas investeerimisguru, et investoritele tuleb pakkuda nii head kui ka halba ja inetut. Ehk investoritega tuleb olla aus.

Samuti räägib Buffett tihti ärist endast veel rikkama Microsofti juhi Bill Gatesiga, kes on paar korda kuus ka ta online-bridži partner.

Buffettit nähakse selle taga, et Microsoft lõpetas sel suvel aktsiaoptsioonide väljakirjutamise. Gates küsis kord Buffetti käest, kuidas suhtuvad töötajad lotopiletisse, mis annab neile kindlaks määratud võidu, selle asemel, et saada lotopilet, mis võib olla väärtusetu või hoopis meeletut tulu toov. Buffett vastas, et ta naine võtaks parema meelega pileti, mille eest saab ühe karusnahkse kasuka, kui pileti, mille eest võib saada kaks kasukat või mitte midagi.

Hetkel kuum