Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Toidu kaitsmine ohustab töötajat
Eelkõige on ohustatud pagarid ja kondiitrid, kuid ka kokkade, lihunike ja teiste toiduainetega otseselt kokku puutuvate töötajate seas esineb nahahaigusi ja eelkõige kätel. Kui sage käte pesemine st märg töö soodustab naha ärrituse teket, siis pidev kontakt toiduainetega võib organismi ülitundlikuks muuta. Kõige enam esineb toiduainetööstuses töötajatel ärritavatest ainetest tingitud nahapõletikku.
Ülitundlikkuse kujunemist ehk allergiseerumist mõne komponendi suhtes esineb tunduvalt harvem. Toiduainetööstuses võivad allergeenideks olla toiduainetes olevad valgud, lisatud maitseained, aga ka kaitsevahendites sisalduvad kummiproduktid.
Igapäevane kontakt liha, kala või maitseainetega võib vastava eelsoodumusega isikutel kaasa tuua allergiseerumise. Pagaritel põhjustab esmapilgul ohutuna tunduv jahu kõige sagedamini haigestumist, järgnevad meeldivaid maitse- ja lõhnaelamusi pakkuvad kaneel, vanilliin, muskaatpähkel ja vürtsid.
Kummist kinnaste kandmine toob kaasa ülitundlikkuse tekke kummiproduktidele (näiteks tiuraamide segu ja hästi tuntud lateks). Lateksist kinnaste ja kummist jalatsite kandmine või kummi sisaldavate töövahendite kasutamine soodustavadki allergilise nahahaiguse teket. Meditsiinitöötajad on nakkushaiguste vältimiseks ligikaudu 40 aastat latekskindaid kandnud ning ülitundlike hulk nende seas on üsna aukartustäratav. Seetõttu tuleb lisaks toiduainete kaitsmisele säästa ka töötajaid ja eelistada isikliku kaitsevahendina kindaid, milles ei sisaldu lateksit.
Eesti elanikkonna hulgas on pesemis- ja puhastusvahendite koostisse kuuluv formaldehüüd sage allergeen. Desinfitseerivate ainete valikul on kõige targem eelistada vahendeid, mis on formaldehüüdivabad.
Ülitundlikkuse kujunemine niklile on küll seotud kõrvalesta aukude tegemise ning hiljem niklit sisaldavate kõrvarõngaste kandmisega, kuid kokad, pagarid ja kondiitrid puutuvad tööl igapäevaselt kokku roostevabast terasest toidunõudega, mille koostisse kuulub muu hulgas nikkel.
Soome Kutsehaiguste Registri andmetel (2001. aasta kohta) esineb toiduainete ja karastusjookide tööstuse töötajatel kõige enam kutsenahahaigusi.
1990.?1999. aastal registreeriti tööst põhjustatud nahahaigusi 11 532 juhtu, neist nahaärritust diagnoositi 43 ja allergilist nahapõletikku 35, kontaktnõgestõbe ja valkudest põhjustatud nahapõletikku 16 ja nakkuslikke nahahaigusi 5.
Samal ajal registreeriti nahaärritusi 4498 juhul ning toiduainetega töötajad moodustasid nendest juhtudest 4,4.
Allikas: Riita Jolanki, Eesti-Soome töötervishoiuteenuste partnerlusprojekti seminar
Autor: Maigi Eisen