Gea Velthut-Sokka • 19. november 2003 kell 22:00

Ehitajad jäävad III kvartaliga rahule

Aasta üheksa kuu majandustulemustega on enamik ehitusfirmasid rahul. Tööd jätkub, turg areneb kiiresti ja stabiilselt, aasta algul tehtud plaanid tulevad täis või koguni ületatakse. Eelmise aasta sama perioodiga võrreldes on kasumist saanud kahjum vaid Tallinna Linnaehitusel, kuid see on põhjendatud pikaajaliste ehituslepingute arvestuse muutmisega aastalt kvartaalseks.

Pole mingi üllatus, et edetabelit juhib taas suurkontsern Merko Ehitus, kes on eelmise aastaga võrreldes käivet kasvatanud tervelt 700 miljoni võrra. Teine miljardiklubi liige Skanska EMV avaldab andmed vaid kord aastas.

Aasta lõpuks loodab maagilise piiri ületada ka Eesti Ehitus, kes prognoosib 2003. aasta käibeks 1,1 miljardit ja kasumiks 35 miljonit krooni. Üheksa kuu tulemused jäid siiski loodetust veidi kesisemaks, sest mitmed võidetud tööd algasid planeeritust hiljem. ?Võrreldes eelmise aastaga on ehitusturul tööde mahud mõnevõrra kasvanud, kuid samal ajal on konkurents veelgi tugevnenud,? teatas ettevõte oma ametlikus kommentaaris.

Koger & Partnerid kasvatas üheksa kuuga käibe ligi neljakordseks, kuigi käive veidi kukkus. Aasta lõpuks prognoositakse 400miljonilist käivet ja 15 miljoni kroonist kasumit. ?Oleme efektiivselt tööd teinud,? ütles ettevõtte juhataja Priit Sauk. ?On hea aasta. Järgmisest ootame ka ainult kõike paremat ? juba on lepingutega kaetud aasta esimene pool.? Sauk ennustas, et head ajad ehitusturul võiksid jätkuda veel vähemalt paar aastat. ?Veidi ettevaatlikumaks hakkame muutuma küll, lõpmatuseni ei saa nõnda hästi minna,? ütles ta.

Irest Ehitusjuhtimise tegevjuht Rein Kiudsoo märkis aga, et kuigi ehitusturg on eelmise aastaga võrreldes kasvanud, ta edasist tõusu ei ennusta.

Hetkel kuum