Ülo Toomsalu • 19. november 2003 kell 6:02

EPL: Ametiühingud ootavad töötajate suuremat kaasamist juhtimisse

Ametiühingud soovivad töötajate senisest märksa tihedamat dialoogi tööandjaga ning nende rolli tugevnemist ettevõtte juhtimisel.

Homme valitsuse ja tööandjate keskliiduga kohtuvad ametiühingute esindajad soovivad anda kolmepoolse kokkuleppega tööandjale sõnumi, et töötajatega konsulteerimine tähtsate otsuste üle ning nende sage teavitamine ettevõtte seisust motiveerib töötajaid ja toob ettevõtjale uusi huvitavaid ideid, kirjutas Eesti Päevaleht.

Eile Tallinnas korraldatud tööfoorumil ideed tutvustanud ametiühingute keskliidu esinaise Kadi Pärnitsa sõnul on need kohustused reguleeritud töölepinguseaduses ja ametiühinguseaduses, üleriigiline kokkulepe teeks punktid aga senisest rohkem nähtavaks. ?Loodame informeerimise, konsulteerimise saada tugevamale järjele, kui see praegu on,? märkis Pärnits.

Muudatusena kavatseb ametiühingute katusorganisatsioon läbi suruda selle, et suurettevõtete nõukogude liikmetest on vastavalt firma suurusele kuni pooled töötajate esindajad. ?Täna pole nõukogudes ühtki töötajat,? kinnitas Pärnits.

Pidev töötajate informeerimine ja konsulteerimine on Pärnitsa sõnul kõige lahjem töötajate osaluse viis. ?Järgmine punkt on, et töötajate esindajad saaksid osaleda ettevõtte nõukogude töös ja otsuste tegemisel,? lausus ta. ?Kõige rangem norm on vetoõigus, mille loodame Eestis kehtima saada lähiaastatel.?

Hetkel kuum