Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Euro tõusis oma ajaloo rekordtasemele

  Dollar kukkus eile varahommikul rekordmadalale tasemele euro suhtes. Euro maksis Aasias kauplemise käigus 1,1978 dollarit ehk dollar langes 13,06 kroonile. Pärast Jaapani keskpanga dollari tugioste pärastlõunal maksis euro 1,1917 dollarit.
  Dollari languse taga oli analüütikute sõnul uudis, et välismaa investorite USA valitsuse võlakirjade ostmine kukkus viie aasta madalamale tasemele. See raskendab USA valitsusel oma jooksevkonto defitsiidi finantseerimist. Kui augustis ostsid välismaalased USA valitsuse võlakirju 49,9 mld dollari eest rohkem, kui neid müüsid, siis septembris kahanes müüki ületav ost vaid 4,19 mld dollarile, kirjutas Bloomberg. Samuti kukutab dollarit USA eelarvedefitsiit.
  Lisaks kardavad analüütikud USA ja Hiina kaubandussõda. Nende sõnul võivad USA kehtestatud uued impordikvoodid Hiina tekstiiltoodetele kaasa tuua Hiina vastuaktsioonid. Samuti on analüütikute sõnul dollari nõrgenemise taga terrorirünnakud Istanbulis ning kartus uute rünnakute ees. Seetõttu on investoritele hetkel euro kindlam investeering kui dollar.
  Üha tugevnev euro teeb elu kibedaks Euroopa eksportööridel. Dollari kursi 10protsendiline langus ja euro tõus lööb Euroopa firmade kasumit 3,5 protsenti. Sellise järeldusele tulid Morgan Stanley analüütikud, vahendas uudisteagentuur Bloomberg. Euroopa firmade käibest viiendiku moodustab müük Põhja-Ameerika turul.
  Dollar on aasta algusest euro suhtes langenud 12 protsenti.
  ?Euroopa firmade tuleva aasta kasumiootusi tuleb alandada,? ütles Credit Suisse Asset Managementi juhi asetäitja Bob Parker. Varahaldusfirma haldab 200 mld dollari (2,6 triljoni krooni) suurust vara.
  Tugevneva euro tõmbetuules odavnesid üleeile peamised Euroopa ja USA aktsiaindeksid. Investorite pessimism viis langusesse suure osa Euroopa eksportööride aktsiatest.
  Hansabank Marketsi valuutaturgude osakonna juhataja Art Lestbergi sõnul võib euro ajaloo rekordtaset pikendada kuni kuue aasta taguse perioodini. Dollari langusel oli Hansapanga eksperdi sõnul ka tehnilised põhjused. ?Seal taga olid kauplejate kahjumit piiravad tehingukorraldused ehk stop-loss-orderid,? täpsustas ta ning lisas, et tekkis lumepalliefekt. Lestbergi sõnul on dollaril tee alla vaba, kuna oluline tase on läbitud. Esimene konkreetne hinnasiht võiks olla 1,24 dollarit euro vastu ehk 12,61 krooni.
  Ka Ühispanga valuutaturgude spetsialist Jaanus Jõgi prognoosib pikemas perspektiivis dollari kursi langemise jätkumist. Selle aasta jooksul võiks Jõgi sõnul jääda tasemeks 1,21 dollarit euro vastu ehk 12,93 krooni. Eksperdi sõnul tundub, et Euroopa Keskpank soosib euro tugevnemist mõõduka tempoga.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Infoturbe ekspert: identiteedivargusi on rohkem kui maailmas inimesi, teadlikkus peab tõusma
Tänavust infoturbeaastat iseloomustavad uued ründeviisid, kasvav identiteedivarguste arv, keerukamaks muutunud ründed ning digitaalse tarneahela riskid, kirjutab IT-ettevõtte Datafox infotrube juht Janar Randväli.
Tänavust infoturbeaastat iseloomustavad uued ründeviisid, kasvav identiteedivarguste arv, keerukamaks muutunud ründed ning digitaalse tarneahela riskid, kirjutab IT-ettevõtte Datafox infotrube juht Janar Randväli.
Minu elu kõige nutusem poolaasta
Elasin just üle oma elu kõige halvema tootlusega esimese poolaasta börsil, kuid saan rahuoluga tõdeda: mu portfell on üsna kriisikindel.
Elasin just üle oma elu kõige halvema tootlusega esimese poolaasta börsil, kuid saan rahuoluga tõdeda: mu portfell on üsna kriisikindel.
Uueks ehituse asekantsleriks saab Ivo Jaanisoo
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Riik võtab Tallinna Haiglalt toetuse ära Kõlvart: siis haiglat ei tule
Euroopa Liidu taastekava Eesti osa vähenemise tõttu otsustas valitsus, et vähemprioriteetsed on ning taasterahastu toetusest ilma jäävad Tallinna Haigla ja Haapsalu raudtee.
Euroopa Liidu taastekava Eesti osa vähenemise tõttu otsustas valitsus, et vähemprioriteetsed on ning taasterahastu toetusest ilma jäävad Tallinna Haigla ja Haapsalu raudtee.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.