Ülo Toomsalu • 21. november 2003 kell 5:57

EPL: Eesti modelliäri marginaalse suurusega, kasvab ELis

Kuigi modelliäri glamuursus annab aluse arvata, et seal liiguvad miljonid kroonid, pole see siinsete modelliagentuuride kinnitusel kaugeltki nii.

OÜ Eesti Modelliagentuuri (E.M.A.) üks omanikest Margit Jõgger ütleb, et Eesti modelliäris tervikuna liigub pea olematu raha, kirjutab Eesti Päevaleht.

Samas loodavad agentuurid, et pärast Eesti astumist Euroopa Liitu siinne modelliäri elavneb.

?Modelliäri kujutatakse ette tasuva bisnisena. Ta võib väljastpoolt paista väga glamuurne, kuid nii kurb kui see ka pole, peame lähtuma sellest, et äriliselt sõltuvad kõik asjad meie rahvaarvust ja ostujõust.?

Jõggeri sõnu kinnitavad ka omanimelist agentuuri omav Beatrice ning Top Modelsi omanik Paolo Moglia.

Põhiraha, mida siinsed modelliagentuurid teenivad, tuleb nende modellide pealt, kes on silma hakanud välismaal ning kelle esindamisega siinsed emaagentuurid tegelevad. Kui aga vaadata agentuuride käibeid, siis summad pole suured. Nii oli näiteks E.M.A. käive Tasuja.ee andmetel läinud aastal umbes 1,4 miljonit krooni ning OÜ-l Baltic Models 2,2 miljonit krooni (kasumid vastavalt 344 000 krooni ning 1,2 miljonit krooni).

E.M.A-l on pidevalt välismaal 15-20 modelli, Eestis on agentuuril tegevmodelle 50-60 ringis.

Tegevmodellide sissetulekud pole E.M.A juhi sõnul üldjuhul suured. ?Meie tüdrukud teenivad välismaal õpinguraha. Majanduslik pool on selline, et seal pole kullamägesid ja piimajõgesid.? Modelliäri suured rahad liiguvad välismaal tippmodellide ümber.

Eesti Päevalehe teada maksavad näiteks Eestis tegutsevad autofirmad, kes kasutavad modellide teenuseid Motorexil uute masinate reklaamimisel, modelliagentuuridele 350-600 krooni päevas ühe modelli pealt.

Hetkel kuum