• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  EPL: Suvine piirkiiruse tõstmine tõi kaasa rohkem kahju kui kasu

  Suvine piirkiiruse tõstmine väikesõidukitele on andnud 2,6 miljonit krooni tulu, aga samas on see toonud liiklusõnnetuste tõttu ligi 12 miljonit krooni kahju.

  Maanteeameti liikluskorralduse osakonna peaspetsialist Reigo Ude arvutas oma magistritöös välja, et piirkiiruse tõstmisest saadud arvestuslik tulu on kolm korda väiksem kui sellega kaasnenud kahju, kirjutab Eesti Päevaleht.
  ?Arvutasin kahju ja tulu Rootsis kasutatavate valemite abil ja väga tõsiselt ei saa järeldada, kui palju meie taskust piirkiiruse tõstmise tõttu raha rohkem läks,? ütles Ude. ?Aga need arvud väljendavad mingit suhet kiiremini sõitmisest saadud rahulolu ja ajavõidu ning kasvanud liiklusõnnetustest tekkinud kahjude vahel. Võib öelda, et 9,3 miljonit krooni kahju on emotsionaalse rahulolu hind.?
  Liikluses toimunud muutuste analüüs näitas, et piirkiiruse tõstmine 100 või ka 110 kilomeetrini tunnis venitab väikesõidukite ja suurte autode ning busside keskmise kiiruse vahe tunduvalt laiemaks kui muul ajal.
  ?See erinevus põhjustab aga möödasõitude arvu suurenemist, mis on üks ohtlikum manööver liikluses, ning nende arvu suurenemine toob endaga kaasa liiklusohu kasvu ehk tekib rohkem konfliktsituatsioone sõidukite vahel,? lausus Ude. ?Lisaks sellele: mida kiiremini sõidetakse, seda raskem on ohtlikus olukorras otsuseid teha.?
  Kindlasti oleks liiklusohtlikke olukordi vähem, kui Eesti teed oleksid laiemad ning teeäärtes oleks asfaldiga kaetud riba, millele aeglasemalt sõitev veok võiks tõmbuda, et teisi mööda lasta. Ude möönis, et Eesti teed ei saa niipeagi laiemaks, sest esialgu suudab Eesti põhiliselt olemasolevaid teid remontida.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aimar Ventsel: Kesk-Aasia õppetund – autoriteet pole jumalast antud
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Naftaturgu suunab 61aastase inseneri käsi
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Heiki Einpaul: kõige kõvema kisaga pole alati kõige suurem probleem
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Endised kolleegid läksid Ukraina hanke pärast kaklema
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.