Ülo Toomsalu • 25. november 2003 kell 6:09

EPL: Euroametnikuks tahab pool tuhat eestimaalast

Euroopa Liidu (EL) institutsioonide personaliotsingu büroo EPSO andmeil kandideerib liidu institutsioonidesse Eestist tööle 544 inimest.

Enam osalejaid on sekretäride konkursil, kus 19 kohale kandideerib 362 inimest, kirjutab Eesti Päevaleht.

Eestis korraldatakse konkurss sekretäridele, tõlkijatele ning assistentidele. Viimane on omakorda jaotatud auditi, majanduse, avaliku halduse ja juura valdkondadeks. Nädala lõpus teevad kandideerijad Tallinnas kirjalikud eksamid, mille järel selguvad esimesed põrujad.

Eesti õigustõlke keskuse ligi 50 tõlkijast soovib ELi tööle minna ligi 40. Kuna Eestis kuivab tööpõld kokku, soovib enamik Eestist lahkuda. Mõni aga tahab lihtsalt testid läbi teha, et võimeid proovile panna.

?On suur õnn Euroopa Liidus tõlkijana töötada. 4000eurose kuupalgaga küll elupäevi ei kindlusta, kuid kui seal kolm aastat kitsalt elada, võib siin korteri osta küll,? ütles üks kandideerivatest tõlkijatest.

Üks konkurss võtab alates töökuulutuste avaldamisest kuni testide läbimiseni aega umbes aasta. Eestlastest sekretärid, tõlkijad ja assistendid hakkavad ELi institutsioonides tööle kõige varem järgmise aasta septembris.

Eeskujulik euroametnik töötab vähemalt 37,5 tundi nädalas. Euroametnik kannab suure osa oma kulutustest ise, isegi kohv on tasuline.

Hetkel kuum