Ülo Toomsalu • 26. november 2003 kell 6:03

EPL: Õpetajate streikimine ebaseaduslik

Tuleval neljapäeval aset leidev üleriigiline streik võib osutuda õpetajate osas ebaseaduslikuks, sest lepitusprotsessis ei osalenud kohalikud omavalitsused.

Kui streik on suunatud riigi vastu, siis õpetajate tööandjaks munitsipaalkoolides on kohalikud omavalitsused. Kuna viimaste esindaja ei osalenud lepitusprotsessis, on rikutud streigi tingimusi. Kavandatavast streigist peavad koolid omavalitsustele teatama kaks nädalat enne streigi toimumist, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kohalike omavalitsuste liidu pressiesindaja Kaidi Roots tunnistas, et olukord on segane. ?Tundub, et eri paikades on eri lahendid,? tõdes Roots. ?Osa koole on esitanud avalduse omavalitsusele, osa mitte.?

Haridusministeeriumi avalike ja välissuhete juhataja Margus Haidak nentis, et ministeeriumisse on pöördunud streigi seaduslikkuse küsimuses nii õpetajaid kui ka lapsevanemaid. ?Õpetajad on tundnud muret, et kuna levib jutt streigi ebaseaduslikkusest, sest kõiki reegleid polevat täidetud, siis kas seetõttu võib koolijuhtidel tekkida põhjus lugeda hiljem streigis osalenu töökatkestus tööluusiks,? ütles Haidak.

Ministeerium on küsijatele vastanud, et streigi ebaseaduslikkuse kohta ta hinnangut ei anna ning tema tegevus on streigipäeval suunatud hariduse andmise katkematuse tagamiseks.

Hetkel kuum