27. november 2003 kell 22:00

Festivali NYYD ja Pimedate Ööde festivali ühisprojekt

Pealkiri tähendab vanas hopi-india keeles ?Elu, mis on tasakaalust väljas?. See on apokalüptiline nägemus kahe erineva maailma kokkupõrkest ? urbanistlik elu ja tehnika on vastandatud looduskeskkonnale.

See film oli esimene katse luua universaalne kujundite ja helide keel, mida globaalne vaataja-kuulaja mõistaks ilma igasuguse tõlketa. ?Koyaanisqatsi? teedrajavat rolli on tunnustanud filmitegijad, video- ja fotokunstnikud, muusikud klassikast rokini kogu maailmas.

1983. aastal esilinastunud film oli sensatsioon rahvusvahelises kultuurielus ? võitis Filmexi publikuauhinna parima debüütfilmi kategoorias ning Los Angelese filmikriitikud hindasid Philip Glassi helitöö parimaks originaalmuusikaks.

Filmimuusika uuendaja helilooja Philip Glass (1937) on tänapäeva mängitavamaid ooperi-, sümfoonilise ja kammermuusika autoreid. Heliloojana on tal käsil teos ?Orion?, mille tellis 2004. aasta Ateena olümpiamängude kultuuriprogramm.

Filmi kontsertlinastuse eel toimub kell 18 Tallinna linnahallis kohtumine Philip Glassiga. Heliloojaga vestleb Erkki-Sven Tüür.

Autor: Kersti Inno

Hetkel kuum