Ülo Toomsalu • 27. november 2003 kell 6:06

PM: Välismaale tööle on hakanud lahkuma ka Eesti perearstid

Lisaks Eestist piiri taha tööle läinud eriarstidele ja residentidele otsustab järjest rohkem perearste jätta oma siinsed patsiendid ja siirduda Põhjamaadesse.

Eesti Perearstide Seltsi esimees Madis Tiik kinnitas, et perearstide välismaale minek on tõsine probleem. Tema hinnangul on juba piiri taga kümneid Eesti perearste ning et Euroopa Liitu astumisega lihtsustub ka töölubade saamine, võib lahkujate arv järgmisel aastal märgatavalt suureneda, kirjutab Postimees.

«Kui palgavahe on kümnekordne, miks siis mitte minna,» nentis Tiik. «Töö hulk, mida perearstid Eestis teevad, ei ole nende palgaga vastavuses ja mina ei näe, et lähiaastatel midagi selles osas muutuks.»

Tallinna Merelahe perearstikeskuse tohter Riin Lanno teab oma tutvusringkonnast vähemalt kümmet perearsti, kes on Rootsis juba ametis, ning sama palju õpib rootsi keelt, lahkumismõtted peas. «See on alles algus,» hindas Lanno.

«Probleem on suur,» tunnistas ka sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja Ivi Normet. «Me ei saa ühelegi lahkujale kätt ette panna, küll aga saame parandada tervishoiusüsteemi nii, et arstid ei tahaks ära minna.»

Lisaks siinsele madalale palgale toovad perearstid lahkumise põhjustena välja suured patsiendinimistud, liigse paberimajanduse ja arstikabinettidele kehtestatud karmid nõuded.

Perearsti palk sõltub põhiliselt tema nimistusse kuuluvate patsientide arvust ehk igaühe eest makstavast pearahast. Eestis jääb perearsti igakuine sissetulek miinimumpalga ja 10 000 krooni vahele, Rootsis on palk 45 000 - 50 000 krooni.

Hetkel kuum