Heidit Kaio • 27. november 2003 kell 22:00

Valitsusliidu osapooled jõudsid kokkuleppele

?Töörahu on taastatud,? ütles peaminister Juhan Parts esimese lausena.

Läbirääkimised kestsid kolm tundi.

Samas leppisid osapooled kokku, et tulumaksureform on ellu viidud 2007. aastaks. Selle ajaga langeb nii üksikisiku kui ka ettevõtte tulumaks 26 protsendilt 20 protsendile. Tulumaksureform käivitub 2005. aasta 1. jaanuaril tempoga 2 protsenti aastas.

Reformierakonna juhi Siim Kallase ütlust mööda oli läbirääkimistel kesksel kohal tulumaksureformi edasilükkumine. ?Mul on kahju, et reform ei toimunud kokkulepitud tempos.?

Tulumaksureformi edasilükkumisest riigieelarvesse jääv raha suunatakse kohalikule elule, lastele ja peredele ning haridusse. Muu hulgas valitsus kahekordistab esimese lapse toetust, muutmata jäävad vanemahüvitise senised põhimõtted.

Juhan Parts möönis, et läinud nädala jooksul on partneritevahelised suhted pingestunud. ?Väike mõra on suhetesse löödud, kuid ma loodan, et see tasandub,? ütles Parts.

Eilseteks läbirääkimisteks oli Parts koostanud järjekordse kompromissettepaneku, mida hakkasid arutama läbirääkimiste laua taga Res Publica poolt Partsile lisaks Taavi Veskimägi, Reformierakonnast Meelis Atonen ja Siim Kallas ning Rahvaliidust Villu Reiljan ja Jaanus Männik.

Nii Res Publica kui Reformierakond tulid eilsele kohtumisele sõnumiga, et peab sündima selge kokkulepe, mis suunas edasi liigutakse.

?Ükskõik kui kaua see aega võtab, peame jõudma täna kokkuleppele,? ütles rahandusminister Taavi Veskimägi eile.

Meelis Atonen lisas: ?Kauem seda kummi venitada ei saa.?

Kuigi osapooltel oli kindel plaan jõuda eile kokkuleppele, töötati ajalise surve all, sest peaminister Parts ja majandus- ja kommunikatsiooniminister Atonen pidid jõudma Vilniuse lennukile ning Taavi Veskimägi Raplasse.

Hetkel kuum