Ülar Lauk • 2. detsember 2003 kell 12:04

Argentiina peaprokurör süüdistab valitsust sidemetes maffiaga

Argentiina ministeeriumide töötajad on viimase kuue aasta jooksul olnud tihedates sidemetes kuritegelike grupeeringutega.

Sellise järelduse tegi Buenos Airese Ülemkohtu peaprokurör Eduardo de la Cruz pärast kõrgete ametnike telefonikõnede kontrolli.

Alates 1997. aastast on Argentiina valitsushoonest Buenos Airese aadressilt Balcarce 50 ja kaitseministeeriumi hoonest aadressilt Azopardo 250 fikseeritud 4000 sisse- ja väljaminevat kõnet telefonidel, mis on 'ühel või teisel viisil seotud inimestega, keda kahtlustatakse kuritegevuses', selgus uurimise käigus.

Õli valas tulle üks telefonikõne riigi presidendi Nestor Kirchneri mobiiltelefonil. Tundmatu ähvardas, et kui riigipea ei lõpeta oma korruptsioonivastast kampaaniat (jutt on analoogilisest operatsioonist, kui Venemaal nn pagunitega libahuntide vastu), siis on tulemused tema ja ta perekonna vastu kõige ebameeldivamad, kirjutab Izvestija.

Küsimus on selles, et presidendi mobiiltelefoni number on teada vaid üpris kitsale ringile. President on teatanud, et ei kavatse taganeda: ta kinnitas, et puhastused 45 000 töötajaga Buenos Airese provintsi politseis jätkuvad, kuni sinna pole jäänud ühtegi 'libahunti'.

Suureks probleemiks Argentiinas on inimröövid. Näiteks rööviti eelmisel aastal kuulsa jalgpalluri Juan Roman Riquelme 17aastane vend Christian. Nüüd selgus, et turvafirmasse, milleni uurimise käigus jõuti, helistati 13 korda kaitseministeeriumist ja 64 korda valitsuse hoonest.

Enamus argentiinlastest on veendunud, et poliitikute, politsei ja kurjategijate vahel on sidemed. Ja vähe on neid, kes usuvad, et Kirchneril õnnestub korruptsioonist jagu saada, arvab vene väljaanne.

<#RBC=http://top.rbc.ru/index.shtml?/news/daythemes/2003/12/02/02091858_bod.shtml>

Hetkel kuum