Kaido Einama • 3. detsember 2003 kell 22:00

Viirusetõrjujad astuvad nuhkvara vastu

Parim internetist tasuta saadav spetsiaalne nuhk- ja reklaamtarkvara tõrjuja on Ad-Aware, mis eemaldab ka privaatsust rikkuvad cookie?d ehk veebiserverite poolt kasutaja arvutisse salvestatud infotükikesed, mille järgi saab teada veebiskäimise kohta. Aina rohkem on veebilehekülgedel aga tarkvara, mis kasutajale märkamatult end arvutisse sokutab ja näiteks reklaamiaknaid hiljem avama hakkab või kogub informatsiooni kasutaja tegevuse kohta ja saadab seda vastavast infost huvitatutele.

Novembris tuli Trend Microlt välja toode PC-cillin Internet Security, mis sisaldab võrguturbe funktsioonide seas ka nuhkvaratõrjet. ?F-Secure reklaam- ja nuhkvara tõrjuja on veel arendajate arvutites, kuid tulemata see ei jää,? kinnitas viirusetõrjespetsialist Andrus Koka BCS Infrast.

?Novembris saime Mimail e-posti ussviiruse erinevate versioonide saju osaliseks,? kommenteerib Andrus Koka viirustemaailma novembriseisu. ?Üksteise sabas tulid Mimail.C järel D-, E-, F-, G- ja H-, kuu keskel veel J-versioon, kusjuures minimaalsete erinevustega, kuid kaitse tuli igal juhul eraldi luua ja paigaldada. Ilmselt kollitavad James ja John meid veel mõnda aega oma kirjadega.?

Viirusetõrjuja F-Secure müüginumbrid olid novembris stabiilsed.

?Novembris tegid Stallioni klientidele enam tüli nii Worm_Agoboti eri modifikatsioonid kui ka juba vanemad kahjustajad, nagu WORM_SWEN, WORM_Sobig, Worm_Sircam,? ütles Äripäevale Trend Microt turustava Stallioni spetsialist Tiit Sokolov.

Worm_Agobot kasutab ära Microsoft Windowsi turvaauke, et arvutivõrku levida. Kahjustusena on Worm_Agobot suuteline peatama süsteemi protsesse ja suudab luua ka n-ö tagauksi, mille kaudu pääseb võõras arvutisse.

Kaspersky Labilt tuli novembris välja rida uusi tooteid: tähelepanuväärseim neist on Kaspersky Anti-Virus Lite, mis ei sisalda automaatfunktsioone ja seadistusi ning see teda tavaversioonist eristabki. Lite maksab 390 krooni ja on aasta jooksul igapäevaselt uuendatav. Teistest uudistoodetest väljastas Venemaa tarkvarafirma Kaspersky Lab antiviiruse Lotus Notesile ja Novelli võrgutarkvarale.

Hetkel kuum