Ülo Toomsalu • 5. detsember 2003 kell 6:52

PM: Eesti püüab tõrjuda konkurente elektriturult

Eesti taotleb elektrituru avamise edasilükkamist 2016. aastani, mis peletab Eesti Gaasi nõuniku Arvi Hamburgi sõnul alternatiivsed tootjad Eestist eemale.

'See on täielik jama,' kommenteeris Hamburg. 'Sellega antakse potentsiaalsetele investoritele selge signaal, et Eesti turg on reserveeritud põlevkivielektrile.'

Hamburgi hinnangul soovib Eesti Energia elektrituru täieliku avamise võimalikult kaugele edasi lükata, et jõuaks kõik vajalikud põlevkivikatlad enne valmis ehitada, kirjutab Postimees. 'Otsustajatele esitatakse kavalalt küsimus: kas toodame elektrit ise või hakkame sisse ostma? Selle asemel peaks küsima, kas toodame Eestis elektrit lisaks põlevkivile ka millestki muust,' rääkis Hamburg.

Eesti kohustus Euroopa Liiduga sõlmitud liitumislepingu alusel avama elektrituru vähemalt 35 protsendi ulatuses 2009. aasta alguseks. Mittekodutarbijatele avaneb Eesti elektriturg 2013. aastast. Tänavu 15. juulil jõustunud ELi elektri siseturu direktiiv kohustab liikmesriike avama elektrituru kõigile tarbijatele 1. juuliks 2007. aastal. Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetika osakonna juhataja Einari Kiseli sõnul vajab Eesti pikemat üleminekuperioodi, et täita suhteliselt karme keskkonnanõudeid.

Hamburgi sõnul tähendab suletud elektriturg tarbijale paratamatult põlevkivielektri hinna jätkuvat tõusu, sest keskkonnamaksud pidevalt tõusevad ning puudub ka surve efektiivsuse parandamiseks.

Hetkel kuum