Saksa autotööstusel oli viie aasta parim november

Euroopa kõige aeglasema majanduskasvuga suurriigi Saksamaa autotööstusel oli lõppenud novembrikuu viie aasta parim.

Saksamaa autotööstus on kosumas aastate pikkusest stagnatsioonist, kirjutab Financial Times Deutschland. Möödunud kuul tõusis toodetud sõiduautode arv Saksamaal 512 200 sõidukini, mis on suurim näitaja alates 1998. aasta novembrist, teatas eile Saksamaa autotootjate ühendus.

Ajalehe andmetel vedas positiivset arengut enim eksport. Autotootjate ühenduse andmete kohaselt on märgata ka siseriikliku nõudluse kasvu. Tulevaks ja ületulevaks aastaks ootavad eksperdid uusi tootmise rekordeid.

Võrreldes oktoobriga kasvas novembris sõiduautode tootmine 13% võrra. Sõiduautode eksport kasvas novembris 7% võrra. Selle aasta jooksul on Saksamaa tehastes valminud juba 4,7 miljonit uut sõiduautot. Autotootjate ühenduse andmetel ületatakse kogu aasta kokkuvõttes taas 5 miljoni sõiduki piir.

Saksa nõustamisfirma R.L. Polk Marketing Systems andmetel kasvab 2004. ja 2005. aastal nii nõudlus sisemaal kui ka eksport. Uuringu kohaselt tõuseb selle aasta autotoodang 5,08 miljoni autoni. Tuleval aastal tuleb liinidelt juba 5,35 miljonit sõidukit ning ületuleval aastal 5,48 miljonit autot.

Värskelt avaldatud andmetest võivad tootjad teha järelduse, et innovatsioon tasub end ära. Polk Marketing Systemsi andmetel on autotoodangu kasvu taga uued atraktiivsed mudelid nagu näiteks Volkswageni Golf, Opeli Astra ning Fordi Focus. Saksa autotööstuse suurim turg on Lääne-Euroopa, kus sel aastal on kaotatud 6% turuosa. Aasias ja Ida-Euroopas on müügimahud seevastu kasvanud. 2005. aastal ootab uuringufirma 3,7 miljoni autoga Saksa autotööstusele uut ekspordirekordit.

Selle aasta algusest alates on saksa autotootjad välja vedanud 3,3 miljonit sõiduautot. Ka sisemaise toodangu maht on oktoobriga võrreldes kasvanud 6% võrra.

Volkswageni ja BMW aktsiad langesid eile Frankfurdi börsil 1 võrra 42,55 ja 36 euroni. Porsche aktsia tõusis ligi 1,4%, 462,3 euroni.

Hetkel kuum