Tõnis Oja • 10. detsember 2003 kell 22:00

Nasdaqil 7 kuu suurim kukkumine

Dow Jonesi tööstuskeskmine jäi teisipäeval ülalpoole 10 000 taseme umbes minutiks ning päras Föderaalreservi otsust jätta baasintressi muutmata, kukkus päeva lõpuks 0,42%. Külma dushina mõjus pooljuhtide sektori nõrkus, mis kukutas Nasdaqi koondindeksit 2,08%, 1908,22 punktini. Nii palju pole peamiselt tehnoloogiasektori ettevõtete hinnaliikumist peegeldav indeks kukkunud seitse kuud.

Kaks suurt Aasia kiipide tootjat, Taivani TSM ja United Microelectronics Corp teatasid, et novembri müük vastas ootustele, kuid nad jälgivad hoolega seadmete jõulumüüki, mis annab ettekujutuse selle kohta, kas on oodata käibekasvu. Ühesõnaga, nad andsid mõista, et on mures edasise käibe kasvu suhtes.

Teisipäeval 9 minutit pärast kauplemise algust kerkis Dow Jonesi tööstuskeskmine 10 003,12 punktini, kuid suutis ülalpool 10 000 punkti taset püsida vaid umbes minuti. ?Kui saavutatakse taoline 10 000 punkti taoline eesmärk, on müügilaine loomulik,? kommenteeris Reutersile investeerimisfirma Liberty View Capital Management president Rick Meckler.

Euroopa börsidel olid eile tähelepanu keskmes telekomid pärast seda, kui Hollandi telefonioperaator KPN andis järgnevateks aastateks kasumihoiatuse.

KPN ennustas, et järgmisel aastal käive ei kasva või isegi langeb 2% ja jääb muutmatuks ka 2004/05. aastal. Aktsia hind kukkus 7,75%, 6,07 euroni. Hollandi teleoperaatori suuremate rivaalide, France Telecon ja Deutsche Telekom aktsiate hinnalangused olid alla protsendi. British Telecomi aktsia hind oli langenud keskpäevaks 2,58%, 170,25 pennini.

Hetkel kuum