10. detsember 2003 kell 10:32

Välisomanikega suurtööstus ei kasuta Eesti teadussaavutusi

Võru juustutootjad hakkasid Eestis kasvatatud tervendavat piimhappebakterit ühte oma juustu lisama, kuid ainult seni, kuni tööstuse ostis ära Valio.

'Tollel on oma, Soome bakter. Ning Eesti oma pole vaja,' väidab Tiit Kändler, MTÜ Loodusajakiri juhatuse esimees ja peatoimetaja. 'Mõne aasta eest Tartu teadlaste poolt avastatud tervendav piimhappebakter ME-3 leidis lõpuks tee Eestis toodetud piimatoodetesse. Tallinna Piimatööstus lisab seda oma Helluse nime all müüdavasse kaupa. Võib arvata, et ME-3 on Tallinna piimatööstuse toodangus senikaua, kuni omanikud ei vahetu näiteks rootslaste vastu, kel kindlasti on mingi oma bakter.

See näide kinnitab kujukalt, et loosung ?raha ei tunne rahvust? ei vasta päris täpselt tõele,' nendib Kändler olukorda teadussaavutuste juurutamisel.

'Väikeettevõtlusel pole piisavalt vaba raha, et teadustulemusi osta. Suurettevõtlus ise aga kasutab mõistagi oma rahaallikate päritolumaade tippteadmisi. Nõnda tuleb Eesti teadusel praeguseni piirduda suuresti alltöövõtjana,' resümeerib Kändler.

Tiit Kändleri teaduskommentaar ilmub homme Äripäevas.

Autor: Mati Feldmann

Hetkel kuum