ÄP fototoimetus • 11. detsember 2003 kell 22:00

Nordea eluasemelaenude turuosa Eestis 11,5%

Eraisikutele väljastatud eluasemelaenude maht ja turuosa jätkavad kasvu. Nordea Panga turuosa eluasemelaenudes oli Eestis käesoleva aasta III kvartali lõpus 11,5%. Äriühingutele antud laenudes oli turuosa 10,1% ja kohalikele omavalitsustele antud laenudes 36,2%. Nordea Panga varade maht 30. septembri 2003. aasta seisuga oli 7,5 miljardit krooni, kasvades kvartali jooksul 12%. Aasta jooksul on varade mahu kasv olnud 22%.

30. septembri seisuga ületas Nordea Panga laenude maht 6 miljardi krooni piiri. Laenude mahu kasv III kvartalis oli 10% ja 12 kuu kasv oli 53%. Äriühingutele antud laenude maht kasvas kvartali jooksul 10% ning aasta jooksul 29%. Äriühingutele antud laenude kogumaht ületas 2 miljardi krooni piiri. Eraisikutele väljastatud laenude maht kasvas kvartaliga 20 %, 12 kuu kasv oli 132%. Eraisikutele antud laenude kogumaht ületas 1,5 miljardi krooni piiri. Kohalikele omavalitsustele väljastatud laenude maht kasvas kvartaliga 3%, aastane kasv oli 59%, olles 810 miljonit krooni. Nordea Panga hoiuste kogumaht kasvas 3%, 2,9 miljardi kroonini. Äriühingute hoiused vähenesid 4%, eraisikute hoiused püsisid muutumatutena.

Nordea Pank Eesti on Soome Nordea Panga filiaal ja kuulub Põhjamaade suurimasse finantskontserni Nordea AB. Lisaks kuuluvad kontserni veel Nordea Bank Norge, Nordea Bank Sweden ja Nordea Bank Danmark ning kindlustusfirmad Vesta, Livia ja Nordea Life ning pankade liisingu, kinnisvara ja väärtpaberitega tegelevad tütarettevõtted. Nordea kontsern tegutseb kuues ärivaldkonnas: jaepangandus, korporatiivpangandus, varahaldus, investeerimispangandus, elu- ja pensionikindlustus ning varakindlustus.

1999. a aprillis loodi kontserni koosseisus Baltikumi ja Poola Regionaalpank, mille osa on ka Eesti filiaal. 1998. a sügisel avas uksed esimene kontor Riias ja 2000. a laieneti ka Leedusse. Poolas tegutseb Nordea Bank Polska. Baltimaades on esindatud jae- ja korporatiivpangandusharu, Eestis vähemal määral ka varahaldus. Nordea on lisaks Põhjamaadele ning Baltikumile ja Poolale, mida kõike üheskoos loetakse koduturuks, esindatud veel 18 riigis maailmas.

Nordea Pank Eesti

Autor: ÄP

Hetkel kuum